Apple kan haar leven beteren!

The Optimist 5 dec 2017 Samenleving

De grote firma’s van Shell in Nigeria tot Primark in landen als Duitsland en Groot-Brittannië, maar ook Nederland, ze lijken boven de wet te staan. Dit lijkt nu ook voor de multinational Apple zo te zijn. The Optimist is van mening dat dit niet langer kan. Multinationals hoeven niet meer boven de wet te staan.

Apple staat nu kennelijk toe dat studenten illegaal ingezet worden ten behoeve van de productie van de iPhone X. Volgens berichten werken 3.000 studenten elf uur per dag in de fabriek in Zhengzhou, China.

Drie uur per dag overwerken

Het zijn studenten aan de technische school, een opleiding voor treintechniek, wat los staat van de productie van iPhone X. Apple c.q. haar producent, stelt dat de studenten ‘vrijwillig’ drie uur per dag overwerken. Overigens blijkt dat het doen van de stage een voorwaarde is om het diploma te mogen ontvangen. Het stageproject zou zijn afgestemd met de provinciale overheid. Zulks maakt deze praktijken echter zeker niet acceptabel.

Apple op de vingers tikken

Het is van groot belang dat Apple al vroeg op de vingers wordt getikt. Dit is dan ook de reden dat we aandacht besteden aan dit onderwerp. Shell in Nigeria, de kledingindustrie in Bangladesh en de kinderarbeid in de cacao. Te veel is te lang door de vingers gezien. Maar dat was vroeger. Multinationals hoeven nu niet meer boven de wet te staan.

Door de nieuwe multinationals, zoals Apple, direct te laten weten dat we kinderarbeid en moderne slavernij niet acceptabel vinden, kunnen we bijdragen aan betere omstandigheden voor de jeugd, ook in China. In deze kwestie gaan we als The Optimist verder dan verslag doen. Ook schrijven we Apple aan, en blijven de kwestie volgen. Om zo de verbetering ook praktisch een handje te helpen. Klik hier om de brief aan Apple te lezen.

Ook in de Daily van vandaag:
> Op deze manier krijgt ieder kind een pakje van de Sint
5 redenen waarom je op vakantie moet gaan, en snel een beetje!

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Apple kan haar leven beteren!”

  1. Tesamen met miljoenen anderen word ik regelmatig door Avaaz benaderd om door middel van petities regeringen en bedrijven op hun verantwoordelijkheden en op misstanden te wijzen. Een idee voor de Optimist?

    Avaaz.org is a 44-million-person global campaign network that works to ensure that the views and values of the world’s people shape global decision-making. (“Avaaz” means “voice” or “song” in many languages.) Avaaz members live in every nation of the world; our team is spread across 18 countries on 6 continents and operates in 17 languages. Learn about some of Avaaz’s biggest campaigns here, or follow us on Facebook or Twitter.

    To contact Avaaz, please do not reply to this email. Instead, write to us at http://www.avaaz.org/en/contact or call us at +1-888-922-8229 (US).

Geef een reactie