5 redenen waarom je op vakantie moet gaan, en snel een beetje!

The Optimist 5 dec 2017 Gezondheid

Het nieuwe jaar is in aantocht en dat betekent óók dat je binnenkort weer een verse portie vakantiedagen krijgt. Het is handig om nu alvast jouw vakantie voor volgend jaar in te plannen. Het zou immers jammer zijn als precies op jouw gewenste dagen al drie andere collega’s vakantie willen vieren. Weet je überhaupt nog niet zeker óf je volgend jaar wel op vakantie wil gaan? Met deze vijf redenen verdwijnen al je twijfels als sneeuw voor de zon.

Een druk leven is niet langer een excuus om een vakantie over te slaan. Je krijgt niet voor niets vakantiedagen. En als je eigen baas bent, gun jezelf dan ook vooral die vrije tijd! Er even tussenuit gaan kan namelijk niet alleen rustgevend zijn of horizon verbredend werken, het brengt ook vijf grote gezondheidsvoordelen met zich mee.

Een kleinere buikomvang

Hoewel we bij een vakantie vaak denken aan te veel en ongezond eten, heeft op vakantie gaan toch echt een positief effect op je buikomvang. Dit blijkt uit een onderzoek dat werd gedaan aan de Universiteit van Pittsburgh. Tijdens dit onderzoek werden 1400 mensen onderzocht op de effecten van vrije tijd op hun lichaam. Degenen die het meeste gebruik maakten van hun vrije tijd, hadden een lagere BMI én kleinere buikomvang. En laten dit nu net twee factoren zijn die veel zeggen over je algemene gezondheid.

Een langer leven

Vrouwen die erg weinig vakantie nemen (eens per zes jaar of minder) lopen maar liefst acht keer meer risico op een hartaanval. Ook is de kans acht keer groter dat zij sterven aan een hartziekte in vergelijk tot vrouwen die twee keer of vaker per jaar er tussenuit gaan. Dit blijkt uit de uitkomsten van Framingham Heart Study. Tijdens dit onderzoek werden vrouwen voor twintig jaar lang gevolgd.

Minder stress

Er even tussenuit gaan werkt verjongend! En misschien is dit nog wel meer het geval dan voorheen werd aangenomen. Uit onderzoek van de Universiteit van Wenen blijkt dat vakantiegangers minder stress gerelateerde klachten hebben als hoofdpijn, rugpijn en hartkloppingen. Zelfs vijf weken na terugkomst van vakantie voelden zij zich beter dan collega’s die niet op vakantie gingen.

Een beter liefdesleven

Maar liefst tachtig procent van de mensen die ieder jaar op vakantie gaan, zijn zeer te spreken over de romantiek binnen hun relatie. Dit blijkt uit een enquête van het onderzoeksbureau Nielsen. Mensen die geen vrije dagen opnemen zijn minder te spreken over hun liefdesleven, 56 procent is dan nog maar positief over de romantiek. En voor wie nog twijfelt over de gezondheidsvoordelen van een goed liefdesleven: zoenen en seks geven je immuunsysteem een boost en zijn goed voor het brein. Als dit geen reden is om zo snel mogelijk vakantie te nemen!

Een betere slaap

Uit onderzoek van Air New Zealand en voormalig NASA-wetenschappers blijkt dat je niet alleen beter slaapt op vakantie, maar dat je bij thuiskomst ook meer uit je slaap haalt dan voorheen. Dit onderzoek werd gedaan onder een groep reizigers. De deelnemers kregen polsbandjes die de kwantiteit en kwaliteit van hun slaap voor, tijdens en na hun reis bijhielden. Wat bleek? De reizigers sliepen niet alleen een uur langer tijdens hun vakantie, maar hielden het ook vol om bij thuiskomst twintig minuten per nacht meer te slapen. Volgens de onderzoekers helpt vakantie je om te stoppen met gewoontes die je slechter laten slapen, zoals nog even werken voor het slapen gaan of het staren naar het schermpje van je telefoon.

Ook in de Daily van vandaag:
Op deze manier krijgt ieder kind een pakje van de Sint
Apple kan haar leven beteren!

Bron: Oprah.com
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “5 redenen waarom je op vakantie moet gaan, en snel een beetje!”

  1. Voor mensen die zich geen vakantie kunnen permitteren, wel een zure mededeling en niet in de categorie Optimistisch nieuws…..

  2. Beste Sjoukje,

    Ik begrijp dat dit inderdaad nogal zuur kan overkomen.
    Natuurlijk gaat het niet alleen om vakantie, maar ook over een dagje lekker er even uit zijn. Dit kan ook prima door naar het strand te gaan en lekker uit te waaien of lekker het bos in te gaan. Dit inspireert ons weer om hier een Daily over te schrijven met tips en ideeën! Bedankt voor uw aanvulling!

    – The Optimist

Geef een reactie