Eet wat u weet

The Optimist 178 januari / februari 2018 Gezondheid

Niet eerder in onze geschiedenis was eten zo vanzelfsprekend, zo alomtegenwoordig. Het is een overvloed waarvoor we dankbaar mogen zijn, ook al weten we er niet altijd goed raad mee. De magere tijden – waarin we moesten ploeteren op het land voor onze dagelijkse maal – zijn voorbij, maar de vette tijden brengen moderne ongemakken. We eten te veel, te vet, te zoet, te zout. We beschadigen niet alleen ons zelf met ons eetgedrag. We veroorzaken ook milieuschade en dierenleed. Bovendien geldt de overvloed voor slechts een bevoorrecht deel van de wereldburgers. Sterker, voor het eerst in lange tijd is het percentage mensen met honger in de wereld weer gestegen.

Wat doen we met die kennis? De pioniers onder ons zijn allang bekend met de macrobiotiek en het vegetarisme, ver voordat het hip werd om bewust te eten. Nieuwe trends komen en gaan: we eten rauw, paleo, lokaal, broodvrij, noem maar op. Sommigen storten zich er vol overgave op, anderen raken verward en laten hun genot verstoren door de tegenstrijdige berichten en hypes. Dat laatste is zonde, want eten geeft ons boven alles energie en kracht.

In dit omslagthema brengen we uiteenlopende ervaringen bijeen. We geven het woord aan schrijvers en lezers die bewuste keuzes maken in hun eetpatroon. Soms vanwege de effecten op hun gezondheid, het milieu en het klimaat, soms om een statement te maken over de ongelijkheid in de wereld of om dichter bij hun eigen spiritualiteit te komen. Samen vormen deze verhalen een divers en optimistisch menu. We wensen u veel leesplezier met de komende pagina’s en veel bewust genot bij uw volgende maaltijd!

Wilt u meer artikelen uit het magazine over eten lezen?
Als het eten niet lekker zit
Bekentenissen van een vleesfanaat
Hongerlijden voor een hoger doel
Vier vreemde diëten
Eten in 2118
Iedereen te eten met een Wereldmaaltijd
‘Veganisten hebben niet genoeg empathie voor mensen’

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie