Zo vergroen jij je reiskilometers

The Optimist 3 jan 2018 Natuur & Milieu

Onlangs schreven wij over een uitvinding waardoor je sneller de fiets pakt in plaats van de auto of het openbaar vervoer. Ook met slecht weer op komst. Natuurlijk begrijpen wij dat het niet altijd haalbaar is om groene kilometers te maken in de herfst en winter. Toch kun je op verschillende manieren de reiskilometers die je aflegt met de auto vergroenen.

De auto, bus en het vliegtuig. Het zijn vervoersmiddelen die jaarlijks voor een flinke CO2-uitstoot zorgen. In de lente en zomer is het geen straf om voor een groen vervoersmiddel te kiezen, zoals de fiets, skeelers of gewoon de benenwagen. Met dit koude en onvoorspelbare weer begrijpen wij dat deze keuze een stuk minder vaak gemaakt wordt. Toch kun je je op een groenere manier verplaatsen.

Reis of deel samen

Reis je vaak samen naar je werk of ga je samen met andere mensen, maar afzonderlijk, naar een bestemming? Probeer dan om samen te reizen. Vraag bijvoorbeeld of iemand jou kan oppikken als die persoon toch zo goed als langs jouw huis rijdt, of wees degene die iemand oppikt. Ook kun je afspreken op een carpool plaats. Of wat dacht je er van om een auto te delen?

Kies de juiste auto

Ook is het belangrijk om bewust te kijken naar het soort auto dat je wil aanschaffen. Zo is een elektrische auto die voor 100 procent op groene stroom rijdt een bewuste keuze. Om je auto op te laden kun je er voor kiezen om dit te doen via energie die van windparken vandaan komt. Maar ook een kleinere en lichte wagen is beter voor het milieu. Zo is een kleinere wagen al vijftien procent zuiniger dan gemiddeld.

Pas je rijstijl aan

Tot slot kan het helpen om eens kritisch naar je eigen rijstijl te kijken. Schakel bijvoorbeeld zo vroeg mogelijk over naar een hogere versnelling en probeer met een gelijkmatige snelheid, met een laag toerental in de hoogste versnelling. Door zuinig te rijden kun je zo’n tien procent op zowel brandstof als CO2-uitstoot besparen.

Ook in de Daily van vandaag:
Financiële steun in duurzaamheid? In deze provincie krijgen huiseigenaren het
Deze 3 voedingsmiddelen zitten vol zink

Bron: Het kan wel
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie