Financiële steun in duurzaamheid? In deze provincie krijgen huiseigenaren het

The Optimist 3 jan 2018 Natuur & Milieu

Goed nieuws voor particuliere woningeigenaren die in dit gedeelte van Nederland wonen. De provincie heeft een flink bedrag vrij gemaakt om te investeren in het duurzaam maken van bestaande woningen.

Ben je een woningeigenaar in Noord-Holland? Stroop dan de mouwen maar op, want je wordt financieel gesteund door de provincie om energiebesparende maatregelen te treffen. De provincie Noord-Holland investeert ruim tien miljoen euro in het duurzaam maken van bestaande woningen. Het geld wordt vooral ingezet om het voor particuliere woningeigenaren makkelijker te maken hun huis te isoleren of zelf duurzame energie op te wekken.

Duurzaam renoveren

Met de investering wil de provincie minimaal 25 duizend woningeigenaren helpen bij het uitvoeren van energiebesparende maatregelen. De provincie stelt per regio geld beschikbaar zodat er meer mensen financieel geholpen kunnen worden.

Gedeputeerde Joke Geldhof: ‘Met dit programma gaat de provincie het duurzaam renoveren van bestaande woningen makkelijker maken. Bewoners ervaren nu vaak allerlei belemmeringen, waardoor ze niet tot actie overgaan. Daarom investeren we in duidelijkere informatie, betere energieadviezen en toegankelijkere financieringsvormen. Op die manier zetten we een stap op weg naar een energieneutraal Noord-Holland in 2050. En het energiezuinig maken van je woning is niet alleen goed voor het milieu, het bespaart je als eigenaar ook nog geld.’

Energieloketten en advies

Alle inwoners in Noord-Holland kunnen met vragen over energiebesparende maatregelen aan hun huis gratis terecht bij een (digitaal) energieloket. In Noord-Holland zijn dit ‘Duurzaam Bouwloket’ en ‘Bleeve’. Deze energieloketten geven aan woningeigenaren onafhankelijk advies, inzicht in financieringsmogelijkheden en ze helpen bij het aanvragen en beoordelen van offertes van bouwbedrijven.

Naast de energieloketten ontwikkelt Noord-Holland speciaal energieadvies-software. Hiermee krijgen woningeigenaren inzicht in de manier waarop zij hun woning in één keer of in stappen energieneutraal kunnen maken. Daarnaast ondersteunt de provincie bij het ontwikkelen van nieuwe leenvormen die het makkelijker maken voor huiseigenaren om te investeren in energiebesparende maatregelen.

Burgerinitiatieven in Noord-Holland

In de provincie zijn de afgelopen jaren maar liefst 40 burgerinitiatieven ontstaan van groepen inwoners die zich inzetten voor meer duurzame energie. De initiatieven, ook wel lokale duurzame energiecoöperaties (LDEC’S) genoemd, draaien op vrijwilligers die hun buurtgenoten stimuleren om het huis te isoleren of om mee te doen met collectief inkopen voor zonnepanelen. Om dit proces van enthousiasmeren en inspireren te katalyseren stelt de provincie geld aan de LDEC’S ter beschikking voor het inhuren van deskundigen.

Hoewel de nadruk van de investeringen op de woningen van particulieren ligt, ondersteunt de provincie ook de woningbouwcorporaties bij het energiezuiniger maken van de huurwoningen.

Onze vraag aan jou: Zou jij eerder duurzame maatregelen treffen in huis wanneer je een financiële tegemoetkoming krijgt van de provincie?

Ook in de Daily van vandaag:
Zo vergroen jij je reiskilometers
Deze 3 voedingsmiddelen zitten vol zink

Bron: Provincie Noord-Holland
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Financiële steun in duurzaamheid? In deze provincie krijgen huiseigenaren het”

  1. Wat prachtig…….dat is precies € 0,769175743581421 per woning (Aantal woningen Z-H: 1.300.093 (2016))

    en aan het einde van de rit betalen de miste inkomens als altijd de rekening (de rijken hebben het niet nodig maar kunnen wel de bijkomende kosten betalen)
    Maar een zuinig huis is meer geld waard dus hogere woz en wat daar allemaal aanhangt een keer raden wie die kosten int!

    ‘t is net als met geen wegenbelasting op kleine auto’s en de salderingsregeling en betaal je hypotheek af wet hillen

Geef een reactie