Deze 3 voedingsmiddelen zitten vol zink

The Optimist 3 jan 2018 Gezondheid

Onze voeding bevat macronutriënten en micronutriënten. Macronutriënten zijn bijvoorbeeld vetten en eiwitten. Micronutriënten zijn de vitamines, mineralen en spoorelementen. Zink is één van de mineralen die in onze voeding voorkomt. Maar waar zit zink eigenlijk in? Hoeveel heb je nodig en waarom heb je dit mineraal nodig? Wij vertellen er alles over in deze Daily.

Zink is een belangrijk mineraal die onder andere nodig is bij de opbouw van eiwitten. Het mineraal zorgt voor gezonde botten, huid en haar en draagt bij aan de vruchtbaarheid. Ook zorgt zink voor een goed geheugen en speelt het een rol bij de afbraak van koolhydraten. Voor vrouwen is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zeven milligram per dag. Voor mannen is dit negen milligram per dag.

Oesters

Oesters, je houdt er van of je denkt er liever helemaal niet aan. Toch zijn oesters per 100 gram goed voor maar liefst zeven keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink. Daarnaast zitten oesters ook vol eiwitten, magnesium, calcium en andere belangrijke voedingsstoffen.

Peulvruchten

Kies jij voor kikkererwten of linzen? Of hou je het liever bij kidneybonen? Voor welke peulvrucht je ook kiest, ze zijn een goede bron van zink. Daarnaast zitten peulvruchten ook vol andere belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten. En het leuke is, je kunt prima variëren met peulvruchten. Eet ze bijvoorbeeld door een salade, verwerk ze in een wrap, maak er soep van of gril bijvoorbeeld wat kikkererwten met paprikapoeder en serveer het als snack.

Pindakaas

Het is smeuïg, lekker voor op brood of op een stukje banaan of appel: pindakaas. Ook dit heerlijke product, en pinda’s zelf, zijn een goede bron van zink. Zo bevat 100 gram pindakaas zo’n 3,5 milligram zink. Pindakaas is niet alleen lekker en een goede bron van zink, ook zit het vol goede (onverzadigde) vetten, calcium en magnesium.

Ook in de Daily van vandaag:
Zo vergroen jij je reiskilometers
Deze 3 voedingsmiddelen zitten vol zink

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie