Door deze uitvinding zul je sneller de fiets pakken dit seizoen

The Optimist 15 nov 2017 Samenleving

Nu het volop herfst is en er regelmatig een flinke bui over het land trekt, is het altijd erg vervelend om als fietser in een regenbui voor het stoplicht te moeten wachten. Het is dan vaak aantrekkelijker om de auto of het openbaar vervoer te pakken. Maar deze uitvinding stimuleert om tóch de fiets te pakken wanneer het regent.

Een regenpak kan natuurlijk prima zijn werk doen, maar toch is het vervelend om tijdens een hoosbui lang stil te staan voor het stoplicht. Cleantech Regio en Technolution kwamen daarom met het initiatief om in Apeldoorn een koppeling te maken tussen een landelijke online regenradar en de verkeerscentrales.

Slimme verkeerslichten

Door deze koppeling weten de verkeerslichten als het ware wanneer het slecht weer wordt. Op basis van deze gegevens wordt er dan extra voorrang verleend aan fietsers. Het gevolg hiervan is dat voor hen de wachttijden bij een verkeerslicht korter worden en het kan er voor zorgen dat de fietser de bui net voor is.

Dubbel groen

In de drukke centrumring van Apeldoorn wordt er al gebruik gemaakt van de koppeling tussen de landelijke online regenradar en de verkeerscentrales. Het gevolg hiervan is dat wanneer het gaat regenen, de fietser ten opzichte van het autoverkeer twee keer zo vaak groen licht krijgt. Dit gaat dan wel ten koste van de doorstroom van auto’s, maar automobilisten zitten natuurlijk lekker droog.

Een groene golf

Door de ontwikkeling van intelligente verkeersregelinstallaties is het uiteindelijk ook mogelijk om aankomend verkeer te herkennen, zodat ook hierop de verkeersregelingen kunnen worden aangepast. Door deze intelligente verkeersinstallaties kan vrachtverkeer bijvoorbeeld herkend worden. Door het verkeerslicht voor hen op tijd op groen te laten springen kan dit niet alleen voor een besparing van tijd zorgen, maar ook een besparing van brandstof en CO2. Hierdoor wordt het dus makkelijker een groene golf te creëren.

Ook in de Daily van vandaag:
Op deze manier was je de meeste pesticiden van je appel
Zo reken je af met je eigen disfunctionele gedrag

Bron: Slim reizen stedendriehoek
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie