Op deze manier was je de meeste pesticiden van je appel

The Optimist 15 nov 2017 Gezondheid

Wanneer je het liefst je appel met schil en al opeet, is het handig om deze eerst even te wassen. Vooral wanneer je appel niet biologisch is, is het raadzaam om alle bestrijdingsmiddelen van de schil af te spoelen. Maar zijn de pesticiden dan wel echt van je appel af? Onderzoekers hebben het perfecte middel gevonden waar jouw appel zoveel mogelijk residu-vrij van wordt.

Wanneer je liever geen bestrijdingsmiddelen tot je neemt en niet altijd biologisch eet, spoel je een appel waarschijnlijk altijd wel even af onder de kraan. Sommige pesticiden kunnen echter niet gemakkelijk verwijderd worden omdat ze door vruchten en groenten geabsorbeerd worden. Lili He en zijn onderzoeksteam waren benieuwd welke wasmethode bestrijdingsmiddelen het meest effectief vermindert. Zij rapporteerden in het ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry dat appels aan de oppervlakte het beste gereinigd kunnen worden met een algemeen gebruikt huishoudelijk artikel.

Effectieve wasmethode bij verminderen van pesticiden

De onderzoekers pasten twee algemeen gebruikte pesticiden toe: fungicide thiabendazool en het insecticide phosmet. Uit eerder onderzoek is gebleken dat fungicide thiabendazool appelschillen kan doordringen. Na het aanbrengen van de bestrijdingsmiddelen werden de appels met drie verschillende vloeistoffen gewassen: met leidingwater, met een oplossing van één procent baksoda/water en met een door de Amerikaanse EPA goedgekeurde commerciële bleekoplossing die vaak bij productie wordt gebruikt. Uit het onderzoek bleek dat de oplossing met baksoda het effectiefst is bij het verminderen van pesticiden.

Na een duur van twaalf tot vijftien minuten werd 80 procent van de thiabendazool verwijderd en 96 procent van de phosmet. Het verschil in percentage is te verklaren door de grotere absorptie van thiabendazool door de appel. Zo dringt thiabendazool tot 80 micrometer diep de appel in en bij phosmet slechts tot twintig micrometer. Wanneer een appel gedurende twee minuten wordt gewassen is dit volgens de onderzoekers met kraanwater of de bleekoplossing veel minder effectief.

Ook in de Daily van vandaag:
Door deze uitvinding zul je sneller de fiets pakken dit seizoen
Zo reken je af met je eigen disfunctionele gedrag

Bron: Phys.org
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

5 reacties op “Op deze manier was je de meeste pesticiden van je appel”

  1. Wow!!!

    Dat is een hoogst onpraktische tip! Of moet ik de appels laten weken?

    Ik ga beter biologisch kopen denk ik maar

  2. Het is onduidelijk of je de appel 12 tot 15 minuten in de soda/water oplossing moet leggen, of dat je de appel wast met deze oplossing (circa 2 min.) en dan 12 tot 15minuten moet wachten om deze op te eten (na nawerking van de wasbeurt).

Geef een reactie