Zo laat zelfs de fervente vleeseter zijn hamburger staan

The Optimist 11 okt 2019 Natuur & Milieu

Minder vlees eten is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor het milieu. De intensieve veeteelt draagt door broeikasgassen bij aan de opwarming van de aarde, afname van biodiversiteit en ontbossing. Bovendien tonen verschillende onderzoeken de samenhang aan tussen het consumeren van rood vlees en ziektes als kanker en hart- en vaatziekten.

Goed nieuws is dat steeds meer mensen een plantaardige maaltijd verkiezen boven een stukje vlees. Maar met het oog op het klimaat moeten dit er veel meer worden. Alleen hoe overtuig je de fervente vleeseter om zijn broodje kroket of hamburger te laten staan? Een nieuwe studie laat zien dat deze gedragsverandering helemaal niet zo moeilijk is en toont aan dat mensen op een eenvoudige manier aangespoord kunnen worden om minder vlees te eten.

Volgens onderzoeksleider Emma Garnett van de Universiteit van Cambridge is het overschakelen naar een plantaardiger dieet één van de effectiefste manieren om de ecologische voetafdruk van voedsel te verminderen. De onderzoekers van Cambridge probeerden daarom uit hoe zij mensen onbewust een gezondere voedingskeuze konden laten maken.

Toename van 80 procent

Het onderzoek vond plaats bij drie universitaire cafetaria’s. Het enige wat de onderzoekers deden, was het verdubbelen van het aanbod vegetarische maaltijden. De verhouding werd hierdoor twee op vier, in plaats van één op vier. Zo werd bijvoorbeeld een vegetarische burger toegevoegd aan de menukaart in de cafetaria van de Universiteit van Cambridge.

De relatief simpele aanpassing bleek voldoende te zijn voor een gigantische toename aan vegetarische bestellingen. Uit de analyse van 94 duizend maaltijdkeuzes bleek dat de keuze voor een vegetarische maaltijd tot 80 procent was toegenomen. De mensen die eerder vlees aten, kozen nu vaker voor de vegetarische optie, ondanks dat er ook nog gewoon vlees op het menu stond.

Volgens co-auteur Theresa Marteau is het aanpassen van het aantal beschikbare opties een krachtige manier om de gezondheid en duurzaamheid van onze voeding te beïnvloeden. Het onderzoeksteam ontdekte bovendien geen rebound-effect (het inhalen van de vleesconsumptie later op de dag). Ook was de totale verkoop van maaltijden niet teruggelopen.

Meer lezen:
De positieve impact van een week zonder vlees
Vlees zonder slachthuizen
Vlees minderen. Hoe verantwoord is dat voor je lijf?

Bron: Scientias

Reacties

Eén reactie op “Zo laat zelfs de fervente vleeseter zijn hamburger staan”

Geef een reactie