Zit je veel? Zo zorg je voor een goede houding

The Optimist 12 feb 2020 Gezondheid

Mensen die zittend werk verrichten herkennen het ongetwijfeld: na een paar uur aan het bureau schiet de kramp in de schouders en zitten zelfs de meest onmogelijke houdingen niet fijn meer. Met moeite haal je je slapende benen uit de knoop en neem je je voor om weer ergonomisch verantwoord in je bureaustoel plaats te nemen. Maar hoe doe je dat nu precies? En belangrijker: hoe houd je dat vol?

Een degelijke bureaustoel is een goed begin, maar een ergonomische werkhouding gaat verder dan dat. Want ook in een ergonomische stoel kun je onderuitzakken, je benen onder je billen vouwen of krom over je toetsenbord hangen. Om gezondheidsrisico’s als rugpijn van zittend werk te voorkomen, is het belangrijk om een goede houding te blijven aanhouden; goed voor ijzersterke rugspieren, en voor je algehele gezondheid.

Volhouden

Laten we beginnen met de beste tip: de aanhouder wint. Maar je kunt alleen maar winnen als je af en toe even uit je zithouding wordt gehaald. Houd tijdens je werk in gedachten dat regelmatig opstaan ervoor zorgt dat je de tijd daarna goed aan je bureau blijft zitten. Neem een pauze van minimaal vijf minuten per uur. Zet een wekkertje dat je herinnert om even de benen te strekken. Ga naar het toilet, zet een kop thee of neem een paar diepe ademhalingen. Het doen van een yogahouding is ook een aanrader. Bovendien heb je met dit gegeven een goede reden om voortaan naar collega’s toe te lopen om iets te communiceren, in plaats van hen een e-mail te sturen.

Goed zitten

Een bureaustoel aanschaffen is één, maar er goed op zitten is een ander verhaal. Het is belangrijk om te begrijpen hoe je bureaustoel werkt. Ergonomist Matt Birtles stelt dat een goede houding ontspannen is, met zoveel mogelijk lichaamsoppervlak in contact met de stoel. Vergeet hierbij de lendensteun niet, die tegen de kromming van je rug drukt.

Begin als je gaat zitten met je voeten stevig op de vloer. Je kunt ze ook op een voetensteun plaatsen. Als het te gemakkelijk is om je vingers onder je bovenbenen te plaatsen, is je stoel te laag afgesteld; als je je vingers moeilijk tussen je bovenbenen en je bureaustoel kunt krijgen, is je zitting te hoog. Als je stoel goed is afgesteld, zul je minder snel onderuitzakken.

Heb je zelf nog meer goede tips om recht te blijven zitten? Laat het ons weten in de reacties.

Meer lezen:
Deze vijf voedingsmiddelen zitten vol ijzer
Een goede lichaamshouding heb je zo
Een rechte houding kan helpen bij depressie

Bron: The Optimist Daily
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Zit je veel? Zo zorg je voor een goede houding”

  1. Zitten hoort een mens nooit langer dan een uur te doen. En een lekkere stoel maakt dat je dat makkelijker overtreed. Neem daarom een houten stoel zonder kussen. je zal vlugger op staan dan anders.
    Een andere manier om een goede zithouding te ontwikkelen is de leuning achter eraf halen. Vouw je benen onder het frame voor de wieltjes en je zit vrij. Je rechtop houding ontwikkel je dan vanzelf, je rug word steviger, je buikspieren strek je op en je hoeft nergens je stoel naar toe te halen. Na 3 maanden mag je leuning weer terug . Je zal merken dat ertegen aan leunen niet meer prettig voelt

    Vriendelijke groet

    Wil de Jong

  2. Een goede zithouding: voel je zitbotjes, zet je voeten plat op de grond, en probeer zoveel mogelijk rechtop te zitten met ontspannen schouders, maar ook (belangrijk) zonder onnodig spieren aan te spannen. Voel je ruggewervel, die eindigt bij je kruin. Je borst komt vanzelf iets omhoog (je ademhaling gaat vrijer) en je kin gaat vanzelf iets naar achteren alsof je je bovenlichaam stapelt op je zitbotjes. Wees je telkens weer bewust van hoe je zit. Corrigeer dan steeds weer opnieuw. Als je je halve leven een “verkeerde” houding hebt gehad, dan is het heel logisch dat je dat niet in een keer kan veranderen.

    Een ook nog een goeie uit eigen ervaring: zorg voor een juiste leesbril. Een leesbril is afgestemd op de korte afstand voor een boek lezen. Mijn PC scherm staat aanzienlijk verder weg, waardoor je automatisch met je hoofd naar voren schuift. Dus kan je een wat lichter leesbrilletje aanschaffen (hoeft niks te kosten) Voor een laptop geldt dit wellicht ook.

Geef een reactie