Wij besloten te mediteren. Dit gebeurde

The Optimist 2 mrt 2018 Gezondheid

Regelmatig probeert de redactie van The Optimist iets nieuws. Besloten we eerder nog tien dagen offline te gaan, kozen we er nu voor om tot rust te komen middels meditatie.

Eerder ging de redactie van The Optimist tien avonden offline en koos redactielid Marinda er voor een maand lang plantaardig te eten. Na een hectische december achter de rug te hebben, besloten we dat het tijd was voor wat rust in ons leven. Achteraf gezien was juist die drukke maand een mooi moment om deze rust te pakken, maar op dat moment waren we te druk om dit op dat moment in te zien.

Van je oren naar je tenen

We hadden wel al wat ervaring met mediteren. Zo deden we wel eens ademhalingsoefeningen om even die rust te vinden en gedachten te relativeren, maar dit was dan voor korte duur. Nu kozen we er voor om dagelijks dit moment voor onszelf te pakken. We begonnen klein, met slechts vijf minuten. Hier kregen we hulp bij van een app. De ene keer kozen we voor een bodyscan en gingen we het hele lichaam af, de andere keer waren het ademhalingsoefeningen en leerden we om naar onze gedachten te kijken alsof ze niet van ons waren, maar voorbij dreven in de oceaan. Om op deze manier naar je gedachten te kijken werkte voor ons bevrijdend. Ook het visualiseren van je gedachten als wolken die voorbij trekken in de lucht of als een trein die met aparte wagons voorbij rijdt helpt bij het loslaten.

Je rust vinden

Al snel merkten we dat tien minuten mediteren nog fijner was dan vijf. Vijf minuten was eigenlijk ineens veel te kort! Langzaam bouwden we het op en namen we de tijd voor onszelf. Door elke dag dit moment te pakken, werd het makkelijker om gedachten te laten voor wat ze zijn. Door meditatie kunnen we onze gedachten en emoties beter relativeren en zien we ze niet als onderdeel van wie we zijn. Natuurlijk zijn er nog momenten waarop dit lastig is. Maar door te blijven mediteren ervaar je zelfs op drukke momenten een gevoel van kalmte en sta je lichter in het leven.

Wij raden iedereen – die het nog niet doet – aan om te mediteren. In een drukke maatschappij waar veel van je wordt verwacht is het belangrijk om ook aan jezelf te blijven denken, jouw ruimte te pakken en rust te ervaren.

Wat doe jij om tot rust te komen?

Lees ook in de Daily:
Doe je ook mee met één week zonder vlees?
Moderne techniek bij oude behandeling belangrijke vernieuwing

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

9 reacties op “Wij besloten te mediteren. Dit gebeurde”

 1. Fijn dat jullie dit ook ontdekt hebben. De ideale tijdspanne om dagelijks te mediteren ligt rond de 20 minuten. Ik doe het al bijna 30 jaar. Ik heb zelf geleide meditaties ontwikkeld voor dit doel. Kijk maar eens op http://www.ohmm.nl.
  Hartelijke groet,

  Peter Wilms.

 2. Infrarood sauna; de warmte ontspant me.( aanrader je eigen prive sauna thuis) Aroma therapie, de geur “koestert”me. Muziek = emotie. Yantra mat, goed om in slaap te vallen , als het even niet wil lukken. en de natuur in gaan; vredige groen doet zijn werk wel.

 3. Ik mediteer elke dag, voor het opstaan, ongeveer drie kwartier.
  Dat betekent eerst aarden en dan energie van de kruin tot aan de voeten, tot in de aarde laten stromen.
  Ondertussen, als dat stroomt, doe ik oefeningen als chakra’s en aura vullen met energie, ik reis naar plekken met energie om op te laden, plekken waar ik kan reinigen, plekken waar ik compleet gelukkig ben en niets nodig heb, plekken waar ik met iedereen kan praten (dood of levend), plekken waar ik hulp en informatie kan krijgen, verzin het maar.
  Het geeft rust, energie, heldere ingevingen, ik kan niet meer zonder. Het kan ook ‘even’ in de auto tijdens een lange rit of op de wc, gewoon even aarden en laten stromen. Ik merk ook dat anderen die ik het aanraad, er baat bij hebben.

 4. Wat mooi om te horen Annebert.
  Fijn dat dit voor rust, energie en heldere ingevingen zorgt. Een voorbeeld voor velen!

  – The Optimist

 5. Bedankt voor de aanvulling Alice.
  Dit klinkt zeker als een aanrader.

  – The Optimist

 6. Wij gebruiken onder andere de app van Rituals en Headspace.
  Maar ook op YouTube zijn er nog heel veel verschillende filmpjes te vinden.
  Succes!

  – The Optimist

Geef een reactie