Wij gingen tien avonden offline. Dit is wat er gebeurde

The Optimist 1 nov 2017 Zingeving

Eens in de zoveel tijd probeert The Optimist-redactie iets nieuws uit. Meestal is dit op het gebied van zingeving of spirituele groei. Deze keer knaagde er iets aan ons. Het mobieltje. Dat ons het gevoel geeft dat we altijd en overal maar ‘aan’ moeten staan. Bereikbaar moeten zijn voor de online wereld. Vooral de gewoonte om in onze vrije tijd tot in den treure te scrollen op social media. We waren er klaar mee en gingen offline. Wat er toen gebeurde, hadden we niet verwacht.

Met drie redactieleden sterk gingen we de uitdaging aan. De regels waren simpel: zet ’s avonds vanaf het moment dat je thuiskomt van werk je mobiele data én wifi uit. Zet het internet de volgende ochtend, wanneer je de deur uitgaat, weer aan. En dit voor tien dagen lang. Wat volgde was: rust.

Mindful de avond in

Ineens hadden we zeeën van tijd. We werden ons bewust van de tijd die we altijd al hadden, maar die voorheen zo snel voorbij leek te gaan. Ook het gehaaste gevoel dat we hadden wanneer we thuis kwamen was opeens verdwenen. Nu konden we van alles gaan doen: dat ene boek uitlezen dat al maanden lag te verstoffen en oude hobby’s oppakken. Een uurtje naar de sportschool leek ineens veel minder erg, we hadden iedere avond immers genoeg tijd.

Het mooiste van de uitdaging om minder online te zijn is de kalmte die je ervoor terug krijgt. Dit brengt automatisch mindfulness met zich mee. Je hóéft ineens niet meer de nieuwste foto’s van je online vrienden te checken tijdens het koken. Je hoeft ineens alleen nog maar te koken. Daardoor konden wij veel meer genieten van de dingen die we ‘s avonds deden, zonder telefoon. Zelfs de maaltijd smaakt er beter door, puur omdat we konden eten met aandacht en de maaltijd bewust hadden klaargemaakt.

Afkicken van de online wereld

Om je mobiele telefoon ’s avonds in een hoekje neer te leggen en niet meer aan te raken vergt discipline. Ineens zaten we met tientallen vragen in ons hoofd waarvan we het antwoord normaalgesproken even snel via onze smartphone zouden Googlen. Ook de drang om hersenloos te scrollen door social media-kanalen als Instagram of Facebook ben je niet binnen een paar uur kwijt. De neiging om op de bank te ploffen voor een uitgebreide scrollsessie zat de eerste vier dagen nog in ons systeem. Wanneer je niet meer de neiging hebt om je mobieltje er te pas en te onpas bij te pakken, besef je pas hoe obsessief we met zijn allen bezig zijn. En hoe onbewust onbeleefd we er door worden. Die goede vriendin die tijdens jullie etentje schaamteloos zit te scrollen op haar mobiel heeft geen idee hoe asociaal ze overkomt. Dit komt omdat het mereldeel van de mensen namelijk precies hetzelfde doet. Het contact dat we ooit met elkaar hadden in de offline wereld, is verschoven naar de online wereld. Pas wanneer je je hiervan bewust wordt, kun je er voor kiezen om met je aandacht weer in de offline wereld terug te keren. Wat dan op het eerste gezicht een vrij eenzame wereld lijkt door alle mensen die staren naar een schermpje. Maar er is hoop, steeds meer mensen kiezen bewust voor minder online en meer offline.

Nu, na de challenge, proberen wij om tijdens het koken, eten, lezen of filmkijken niet meer ons mobieltje erbij te pakken. Nog steeds leggen we regelmatig de smartphone in de avond bewust weg, even een avondje rust. En achterafgezien is het bijna lachwekkend hoe erg ons leven wordt beïnvloed door de mobiele telefoon.

Worstel jij wel eens met het ‘online’ zijn? En welke stappen heb je hierin ondernomen? Wij zijn benieuwd.

Inmiddels zijn wij alweer bezig met een nieuwe challenge. Heb jij ook een leuke challenge voor ons? Laat dit dan weten via de reacties en wie weet gaan wij de challenge uitvoeren.

Ook in de Daily van vandaag:
Zo verlaag je als (voormalig) roker het risico op COPD
De strijd aan tegen eenzaamheid met Oma’s Soep

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie