Welk boek ligt bij jou op het nachtkastje?

The Optimist 12 feb 2018 Zingeving

In het nieuwste nummer van The Optimist schenken we in de rubriek Keuze aandacht aan boeken. Niet zomaar boeken, maar die waar onze lezers geen genoeg van kunnen krijgen. De vraag is dan ook: Welk boek ligt er bij jou op het nachtkastje?

Misschien is het een roman van je favoriete auteur, een boek dat je al jaren zo af en toe opnieuw leest of een splinternieuwe bestseller. We ontvangen graag jouw verhaal. Vertel ons waarom je het boek leest en wat het voor je betekent.

Wil jij met jouw verhaal in ons blad staan? Mail dan vóór 18 maart 2018 naar redactie@theoptimist.nl. Naast de verhalen plaatsen we graag een foto van inzender. Ingezonden verhalen met daarbij een portretfoto hebben daarom een streepje voor.

We zien jouw verhaal graag tegemoet!

Lees ook in de Daily:
De eerste circulaire sociale huurwoning in Nederland is een feit
Hierdoor word je gegarandeerd steenrijk

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

3 reacties op “Welk boek ligt bij jou op het nachtkastje?”

 1. L.S.

  Op mijn nachtkastje ligt al jaren het boek van filosoof Theije Twijnstra: Een gelukkig mens en andere geheimen. Ik gebruik dit boek bij mijn levensvragen als een soort I Ching. Het is steeds weer inzichtgevend , verrassend en verrijkend om de antwoorden op mijn van te voren gestelde diepere levensvragen terug te vinden in de via een speciale set dobbelstenen geselecteerde tekst. Steeds opnieuw worden andere lagen in de tekst zo voor mij toegankelijk. Ik zou dit andere mensen ook graag gunnen.

  Helaas ben ik een digibeet en lukt het mij niet om een bijbehorende foto te sturen………

  Met vriendelijke groet

 2. Op mijn nachtkastje ligt HB ( een nieuwe tijd breekt aan) van Ronald Jan Heijn.
  Dit boek geeft mij inzicht, rust en vertrouwen in onze toekomst.

 3. Op mijn nachtkastje ligt A Zen Response to Terrorism (2005) van Thich Nhat Hanh. Waar blijft de Nederlandse vertaling?
  Thick Nhat Hanh, een Buddhistische Zen monnik, dik in de negentig inmiddels, leeft in Plum Village, Frankrijk.
  Hij legt uit dat COMPASSIE de basis is van alles.
  Heb compassie met jezelf. Accepteer jezelf. Al je fouten, tekortkomingen, beperkingen. Je schaamte. Van daaruit: heb compassie met de ander, je familie, je vrienden, die verwarde buurman van je die weer overlast bezorgt omdat hij zijn verdriet verdrinkt. Je buurtgenoten die ook last van hem hebben. Je landgenoten.die het voorrecht hebben te mogen stemmen op 21 maart 2018. Welke lokale politicus verdient mijn vertrouwen? Of zijn het allemaal (te) grote ego’s? Compassie met de dieren en natuur, Planet Earth die bedreigd wordt door onze bevolkingsgroei, maar meer nog door onze hebzucht. En zelfs: compassie met onze vijanden, de Trumps en Bin Ladens van deze wereld. Verblinde narcisten die hun Eigen Gelijk rondtoeteren, -twitteren en – tetteren, of zelfs hun eigen leven offeren om onschuldige burgers en zelfs kinderen mee te nemen in hun zinloze, absurde wandaad. Zelfs zij verdienen compassie.
  Zei Jezus Christus destijds niet hetzelfde?
  “Mijn Jihad” van onze Vlaamse, Islamistische vader die een onvoorstelbaar verlies heeft geleden door de aanslag in Brussel schrijft over hetzelfde thema. In het Nederlands, zelfs!

Geef een reactie