De eerste circulaire sociale huurwoning in Nederland is een feit

The Optimist 12 feb 2018 Natuur & Milieu

Hij is klaar én geopend: de eerste circulair ingerichte sociale huurwoning van Nederland. De woning staat in Nijmegen en is volledig tot stand gekomen met duurzame producten en diensten. Het is bedoeld als modelwoning voor particulieren ter inspiratie op het gebied van duurzaamheid.

Het cradle to cradle concept is niet nieuw. In een circulaire economie ligt de focus op reduceren, recyclen en hergebruiken van grondstoffen. Dit is duidelijk terug te zien in de modelwoning, georganiseerd door Stichting Green Capital Challenges. Hierin heeft een groep bewoners zich verenigd. Diverse bedrijven hebben spullen geleverd om het huis zo duurzaam mogelijk in te richten.

Een bank gemaakt van PET-flessen

Een Sustonable-keukenblad, vervaardigd door Dekker Zevenhuizen, is gemaakt van PET-flessen, evenals de bank die IKEA leverde. De tapijttegels die in de woning liggen zijn gemaakt van afgedankte visnetten. Het matras is recyclebaar en het voetenbankje is gemaakt van bananenbladeren. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de duurzame items die zich in het huis bevinden. Mensen die de woning bezoeken kunnen hierdoor zien dat een huis modern en toch duurzaam ingericht kan worden, ook voor mensen met een kleine portemonnee.

Van energielabel G naar B

Nijmegen is dit jaar uitgeroepen tot de duurzaamste hoofdstad van Europa. Mede daarom heeft Nijmegen gekozen om deze modelwoning te maken. De modelwoning ligt in een in Nijmegen-Oost, één van de populairste wijken van de stad. Over een jaar zal de woning in de Diepenbrockstraat beschikbaar zijn als sociale huurwoning. In die wijk zullen 500 woningen worden gerenoveerd. Door deze renovatie zal het energielabel van G naar B gebracht worden.

Op aanvraag is de woning te bezoeken. Naast deze woning is Stichting Capital Challenges actief op het gebied van duurzaamheid. Met een team van vrijwilligers lopen er nog meerdere projecten.

Lees ook in de Daily:
Welk boek ligt er bij jou op het nachtkastje?
Hierdoor word je gegarandeerd steenrijk

Bron: Co-Workx
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie