Wat jij eet, vertelt hoe jij je voelt

The Optimist 2 jan 2018 Gezondheid

Voedsel is een primaire levensbehoefte. We hebben het nodig om in leven te blijven. Inmiddels kennen we in Nederland geen periodes meer van schaarste en is er juist een overvloed aan voedsel. Voedsel dat niet altijd even gezond is. Maar wist jij dat wat jouw mond in gaat ook bepaalt hoe jij je voelt?

Uit onderzoek van de Binghamton University blijkt dat voeding een andere invloed kan hebben op de geestelijke gezondheid van jongvolwassenen in vergelijking met die van oudere volwassenen. Hieruit wordt geconcludeerd dat jongvolwassenen ander voedsel nodig hebben dan oudere volwassenen.

Eet vlees en beweeg

Mensen verspreid over de hele wereld werden gevraagd om een zogeheten Food-Mood Questionnaire (FMQ) in te vullen. Dit onderzoek was volledig anoniem. Hieruit bleek dat de stemming van jongvolwassenen, met een leeftijd tussen de 18 en 29 jaar, afhankelijk is van voedsel dat de beschikbaarheid van voorlopers van neurotransmitters (een stofje die impulsen overdraagt) en concentraties in de hersenen verhoogt. Tevens blijkt de stemming van jongvolwassenen gevoelig te zijn voor het opbouwen van hersenchemicaliën, zoals de hormonen serotonine en dopamine. Deze opbouw wordt bevorderd door onder andere het eten van vlees en bewegen. Het bleek namelijk dat jongvolwassenen die minder dan drie keer per week vlees aten én minder dan drie keer per week aan sport deden meer last hadden van mentale stress.

Minder je koffie

Bij oudere volwassenen, vanaf 30 jaar, blijkt dat de stemming meer afhankelijk is van voeding dat de beschikbaarheid van antioxidanten verhoogt. Antioxidanten zijn extra belangrijk voor deze groep omdat de hoeveelheid schadelijke stoffen die gevormd worden met de leeftijd toenemen. Hierdoor groeit de behoefte aan antioxidanten, die de schadelijke effecten kunnen verminderen of zelfs wegnemen. Ook is onthouding van voeding die de aangeboren vecht- of vluchtreactie activeert aan te raden. Een product die voor deze reactie zorgt is bijvoorbeeld koffie. Wanneer oudere volwassenen te weinig antioxidanten of te veel producten die voor een stressreactie zorgen nuttigen, heeft deze persoon meer kans op mentale stress.

Ook in de Daily van vandaag:
Wat hangt er bij jou aan de muur?
Tsjernobyl: van nucleaire zone naar winstgevend gebied

Bron: Leefbewust
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

18 reacties op “Wat jij eet, vertelt hoe jij je voelt”

  1. Dat hier gepromoot wordt om vlees te eten vind ik zeer teleurstellend
    en kan ik niet onder de categorie positief nieuws scharen.

  2. Ik ben niet echt overtuigd van de wetenschappelijke achtergrond of onderbouwing van dit artikel. Als je kijkt naar koffie wat hier wordt aangehaald, is bij het ene ondeezoek het gebruik van koffie slecht en bij het andere gaat het dementie tegen. Voeding is persoonlijk, niet meer standaard. We leven veel meer individueel met persoonlijke voorkeuren tav voedsel en tolerantie van voedsel. Wel denk ik dat het aan leeftijd gebonden kan zijn, wat je eet.

  3. En wat als onze wereld juist schoner wordt , en ons leven gezonder door minder vlees eten?

  4. Mijn ervaring is dat mensen die erg veel vlees eten ook behoorlijk wat agressie bij zich hebben!
    Eén keer per week eet ik een stukje biologisch rundvlees, dit bevalt prima en is ontlastend voor het milieu!

  5. orthomoleculaire aanpak is gunstig voor iedereen.
    Mensen met bloedgroep O mogen geen vegetariër worden: het zijn van oorsprong jagers en hebben nu en dan een goed stuk ( bio) vlees nodig.
    We werden doodsbang gemaakt voor vetten, vooral de verzadigde: dit zorgt helemaal niet voor aderverkalking. Het zijn ontstekingen en suikers die ernstige ziektebeelden veroorzaken. Er is een boek met titel: ‘ Waarom dieren geen hartinfarct krijgen’ Vetten hebben we ook nodig voor die broodnodige VIT A, voor de werking van onze ogen ( dus: goeie bouillon maken; bron: http://www.volzicht.nl) chronische aandoeningen kunnen het best aangepakt worden met acupunctuur, orthomoleculaire voeding, osteopathie, homeopathie.

  6. Eet van alles een beetje en van niets veel. Zo pluk je overal de vruchten van en ondervind je nergens de nadelen van. Nou ja, grosso modo dan. Een beetje van een verkeerde paddenstoel en je bent foetsie. En natuurlijk geen noten eten als je een notenallergie hebt. Wel het ‘gezonde’ verstand gebruiken dus!

  7. Helemaal eens met de vorige reacties dit zijn zeer kortzichtige stellingen die net als vele wetenschappelijke benaderingen erg een dimensionaal en kortzichtig zijn. Voorbeeld de honger zou al lang de wereld uit zijn als wij in het westen 50% vlees minder zouden gaan eten.
    Nog belangrijker is een uitgangspunt van het onderzoek. Namelijk dat stress slecht voor je zou zijn. De meers geintegreerde wetenschappers zijn daar duidelijk over nee….;
    http://www.upworthy.com/a-whole-new-way-to-think-about-stress-that-changes-everything-weve-been-taught-2?g=2&c=reccon1
    En die shift in je mindset zou ook wel eens heel sterk voor onze voeding kunnen gelden.

  8. Wat een slecht artikeltje! Schaam je “Optimist”.
    Voor deze info verspillen jullie onze tijd?!

    En dan nog eens vlees promoten, terwijl het zoveel kwaad doet qua milieu, armoede, honger, dierleed… Zat er een vleesproducent achter het eerste onderzoek? Onderzoeken waaruit bleek dat fruit ervoor zorgde dat depressie zich minder ontwikkelde bij jongeren zie ik hier nergens terugkomen. Het voordeel van groene groenten ook niet…

    Steeds meer artsen, sporters eten vegan (plantaardig) omdat ze zich daar beter door voelen en beter presteren. Boksers, MMA-vechters, voetballers, basketballers, hardlopers, triathleten…

    Ik kan Dr Greger bijv. aanraden met het boek “How Not To Die” over voeding en zo gezond mogelijk leven.

  9. Welk bestanddeel in vlees is verantwoordelijk voor het genoemde effect? Kan men dit ook op alternatieve wijze tot zich nemen?

  10. Ik vind de Optimist Daily teveel gaan lijken op een wellness-blad, jammer hoor. Ik zou graag veel meer lezen over wat mensen overal ter wereld aan goede dingen doen, vergroening, aan vrede werken enz. Ik heb dit abonnement omdat ik genoeg heb van al het slechte nieuws en ik verwacht van jullie een kwalitatief goede tegenhanger. En niet alleen maar over hoe ik er zelf beter aan toe kan raken. Dit gezegd hebbend wens ik jullie een voorspoedig 2018 Hanna

  11. Beste Hanna,

    Bedankt, u ook een voorspoedig 2018!
    Ook wil ik u bedanken voor uw feedback, deze is heel waardevol voor ons. Wij willen hier ook zeker iets mee doen!

    – The Optimist

  12. Beste M. Fransen,

    Dit is een erg goede vraag. Wij gaan ons hier verder in verdiepen.

    – The Optimist

  13. Beste Sietske,

    Dit is zeker waar, van alles een beetje en van niets veel!

    – The Optimist

  14. Beste Mieke,

    Wat interessant deze informatie! We worden inderdaad vaak bang gemaakt voor van alles. Vetten hebben we zeker nodig, van alles een beetje.

    – The Optimist

  15. Beste Yolanda,

    Wat interessant dat dit uw ervaring is. Hier gaan wij ons eens verder in verdiepen!
    En een prima tip, bedankt!

    – The Optimist

  16. Beste Mary,

    U heeft inderdaad gelijk dat we meer naar het individu moeten kijken. De een reageert goed op een bepaald voedingsmiddel en de ander juist niet. Per levensfase zal dit inderdaad ook verschillen.

    – The Optimist

  17. Beste Resi,

    Wij zouden nooit vlees eten willen promoten.
    Wel willen wij graag dit onderzoek delen. Maar natuurlijk zal dit ook per individu verschillen.

    – The Optimist

Geef een reactie