Tsjernobyl: van nucleaire zone naar winstgevend gebied

The Optimist 2 jan 2018 Natuur & Milieu

In 1986 ontplofte er een kernreactor. Sindsdien is de zone rondom de kerncentrale van Tsjernobyl nog steeds radioactief. Het aantal herbestemmingen van het gebied is klein, maar er is hoop.

Door radioactiviteit in Tsjernobyl is het lastig om iets nuttigs met de grond te doen. Een gebied van ruim 2.500 vierkante kilometer is nog te vervuild om in te zetten voor land- of bosbouw. Het gebied ligt er sinds ’86 dan ook verlaten bij. Toch lijkt de regio uitermate geschikt voor de opwekking van duurzame energie. Een voordeel is dat in het gebied reeds de benodigde elektriciteitskabels liggen om opgewekte elektriciteit naar omliggende steden te transporten.

Zonne-energieprojecten in de nucleaire zone

Het allereerst zonne-energieproject in Tsjernobyl wordt naar verwachting in januari 2018 in gebruik genomen. Met een capaciteit van 1 megawatt kost de aanleg van het park één miljoen euro. Het zonnepark is een initiatief van het Oekraïense Rodina Energy en het Duitse Enerparc AG.

Volgens het financieel dienstverleningsbedrijf Bloomberg willen de partijen zo’n 100 miljoen euro investeren in zonne-energieprojecten in het nucleaire gebied. ‘Stukje bij beetje willen we de Tsjernobyl-zone optimaliseren’, meldt Evgeny Variagin, CEO van Rodina een Bloomberg. ‘Het gebied zou geen zwart gat in het midden van Oekraïne moeten zijn.’

Meerdere kapers op de kust

De plannen van Rodina Energy en Enerparc AG om een zonnepark aan te leggen in de nucleaire zone van Tsjernobyl is niets nieuws. Het Franse energiebedrijf Engie toonde eerder al interesse om een zonnepark in het gebied te realiseren. Het bedrijf voert momenteel onderzoek uit naar de haalbaarheid van een zonnepark van één gigawatt. Aan dit gigantische project hangt een prijskaartje van 1,25 miljard dollar.

Naast het Franse bedrijf zijn er ook Chinese bedrijven die het realiseren van een zonnepark in het gebied wel zien zitten.

Ook in de Daily van vandaag:
Wat hangt er bij jou aan de muur?
Wat jij eet, vertelt hoe jij je voelt

Bron: Duurzaam bedrijfsleven
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie