Vrouwen staan steeds vaker aan de top

The Optimist 22 jan 2018 Samenleving

Het verschil tussen man en vrouw is nog steeds goed zichtbaar in veel landen. Onlangs schreven we al dat IJsland de loonkloof tussen mannen en vrouwen wil dichten. In 2022 moeten mannen en vrouwen even veel betaald krijgen wanneer zij hetzelfde werk doen. Ook in Nederland zien we nog steeds verschillen. Zo blijven er bepaalde beroepen waar meer mannen werkzaam in zijn dan vrouwen en andersom. Maar langzaamaan zien we deze verschillen steeds kleiner worden.

We kennen allemaal wel typische mannen- en vrouwenberoepen. Zo zijn diëtiste, secretaresse, receptioniste, kapster en onderwijzer beroepen die meer door vrouwen worden uitgeoefend. Voor de mannen zijn dit beroepen als ingenieur, timmerman, bouwvakker, elektricien en politieagent. Toch zien we ook hier verandering in. Zo zijn mannen in het onderwijs en de jeugdzorg zeer gewild en neemt dit aantal toe. Ook vrouwen zie je steeds vaker in bijvoorbeeld een blauw uniform.

Vrouwelijke commissarissen

Wat betreft vrouwelijke commissarissen is er ook positief nieuws. Zo is het aantal vrouwelijke commissarissen voor het eerst boven de 30 procent uitgekomen. Dit is het wettelijke streefcijfer voor vrouwen in de top van het bedrijfsleven. Naast deze grote verandering zien we nog meer verbeteringen. Zo zijn vrouwen steeds vaker president-commissaris, blijkt uit de jaarlijkse ranglijst van magazine Management Scope (editie 2018). Eén van deze meest invloedrijke commissarissen is Petri Hofsté, commissaris bij bodemonderzoeker Fugro en tevens diverse andere financiële instellingen.

Meer vrouwen in de top 100

Stonden er vorig jaar nog 28 vrouwen in de top 100 van meest invloedrijke commissarissen, zijn dit er nu 32. De meest invloedrijke commissaris, de nummer 1, is Hans Wijers. Met een derde plek in de top 100 doet Petri Hofsté, de eerste vrouw in de lijst, het dan niet slecht. Het is een stap in de goede richting en hopelijk zal het percentage vrouwelijke commissarissen steeds verder stijgen.

Lees ook in de Daily van vandaag:
Het Verenigd Koninkrijk zet een nieuwe stap in het verdunnen van de plastic soep
3 redenen om nu te gaan puzzelen!

Bron: Het Financieele Dagblad
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie