IJsland illegaliseert loonkloof tussen mannen en vrouwen

The Optimist 4 jan 2018 Samenleving

Wereldwijd krijgen vrouwen minder betaald dan mannen. Zelfs wanneer zij hetzelfde werk verrichten. IJsland is het eerste land ter wereld dat hier een stokje voor steekt.

In 2017 maakte IJsland bekend de loonkloof tussen mannen en vrouwen te willen dichten. Het land stelt als doel dat de loonkloof in het jaar 2022 voltooid verleden tijd is. Op 1 januari 2018 nam IJsland grote stappen en stelde wettelijk vast dat mannen en vrouwen hetzelfde betaald moeten krijgen voor hetzelfde werk.

Het uitroeien van ongelijkheid op de werkvloer

Met deze nieuwe wet komt IJsland steeds dichterbij het halen van zijn doelstelling. Kleine kanttekening: wel vallen de kleinere bedrijven helaas nog buiten de wet. Zo geldt de nieuwe wet alleen voor bedrijven die vijfentwintig personen of meer in dienst hebben. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn dat IJsland zich serieus inzet voor gelijkheid. Eerder liet een woordvoerder van het IJslandse ministerie van Sociale Zaken en Gelijkheid weten aan RTL Z dat het land niet alleen kijkt naar seksegelijkheid: ‘Ongeacht sekse, etniciteit of nationaliteit, voor gelijkwaardige functies moet een evenhoog salaris staan.’

De nieuwe IJslandse wet stelt vast dat bedrijven moeten kunnen bewijzen dat er gelijke lonen worden betaald voor gelijk werk ongeacht geslacht, etniciteit, seksualiteit en nationaliteit. Hierbij gaat het niet alleen om gelijk loon voor gelijk werk, maar ook om een gelijke beloning voor arbeid van dezelfde waarde. Onder de Equal Pay Standard wil de IJslanse regering salarisdiscriminatie voorkomen. Om dit te bereiken analyseren ze iedere baan binnen een bedrijf. Zo wordt gekeken naar de benodigde opleiding, fysieke inspanning, stress en verantwoordelijkheid bij de functie. Op basis van de analyse krijgt een bepaalde functie een score. Wanneer werknemers met dezelfde score verschillend worden betaald, is de werkgever verplicht het loon aan te passen. Daarnaast moeten bedrijven iedere drie jaar opnieuw gecertificeerd worden om aan te tonen dat zij zich aan de nieuwe regels houden. De bedrijven die hierin falen worden krijgen een boete opgelegd.

Overige maatregelen voor seksegelijkheid

Naast de nieuwe wet heeft IJsland meer regelingen die zorgen voor seksegelijkheid. Zo hebben de besturen van grote bedrijven een vrouwenquota van 40 procent. Ook hebben vaders recht op betaald verlof bij de geboorte van hun kind.

Ook in de Daily van vandaag:
Leven en dood – wat is jouw verhaal?
Ben je 55+? Deze spelletjes zijn goed voor de hersenen!

Bron: Fast Company
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie