Het Verenigd Koninkrijk zet een nieuwe stap in het verdunnen van de plastic soep

The Optimist 22 jan 2018 Natuur & Milieu

De plastic soep wordt steeds rijkelijker gevuld. Plastic flesjes en andere plastic voorwerpen drijven in de oceanen. Hoewel we ons steeds bewuster worden van dit probleem, blijft het lastig om het effectief aan te pakken. Want waar moet je eigenlijk beginnen? In het Verenigd Koninkrijk hebben ze een nieuwe stap gezet om de plastic soep te verdunnen.

Plastic zakjes, verpakkingen, flesjes en meer. Eigenlijk is er heel veel plastic om ons heen. Plastic dat vaak in het milieu terechtkomt en zo ook in onze voedselketen. Ook in veel verschillende verzorgingsproducten zit plastic, genaamd microplastics. Denk bijvoorbeeld aan tandpasta of scrub. Deze stukjes zijn zo klein dat ze niet met het blote oog waarneembaar zijn.

Weg met microplastics

Verzorgingsproducten zonder minuscule deeltjes plastic, zo moeilijk is het toch niet om deze te fabriceren? Toch zijn er in veel landen verzorgingsproducten te koop en in productie waarin nog steeds microplastics zitten. In het Verenigd Koninkrijk was dit ook het geval, echter hebben zij nu besloten dat dit verleden tijd moet zijn. Fabrikanten mogen daar vanaf heden geen microplastics meer gebruiken. Vanaf juli is er ook een verbod op de verkoop van producten met microplastics.

Piepklein maar een groot probleem

Hoewel de deeltjes zo klein zijn dat je ze met het blote oog niet kunt zien, vormen ze toch een groter probleem dan je denkt. De minuscule deeltjes plastic zijn namelijk zo klein dat ze met het water wegspoelen in de wasbak of het doucheputje en niet onderschept kunnen worden door de waterfilteringssystemen. Vervolgens belanden deze deeltjes in het milieu. Ook deze microplastics komen dus uiteindelijk in de zee en in onze voedselketen terecht. Het is dan ook een grote, belangrijke stap dat het Verenigd Koninkrijk dit besluit heeft genomen. Een besluit dat Nederland hopelijk snel opvolgt.

Wil je meer lezen over microplastics en de plastic soep? Eind februari komt de nieuwste The Optimist uit met een interessant artikel over dit onderwerp.

Lees ook in de Daily van vandaag:
Vrouwen staan steeds vaker aan de top
3 redenen om nu te gaan puzzelen!

Bron: De Morgen
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie