3 redenen om nu te gaan puzzelen!

The Optimist 22 jan 2018 Zingeving

Legpuzzels, ze zijn er in allerlei soorten en maten en voor jong en oud. Misschien herinner je nog wel van vroeger dat je aan tafel zat te puzzelen. Of misschien puzzel je nog steeds. Ben je gestopt met puzzelen? Door de positieve effecten van puzzelen is het een goed idee er toch weer mee te beginnen.

Legpuzzels zijn rond 1750 ontstaan. Toentertijd werden het nog legkaarten genoemd. Het werd gebruikt om kinderen bij het vak topografie te helpen. Op deze manier leerden kinderen op spelende wijze waar alle landen liggen en hoe deze eruitzien. Met de jaren zijn er steeds meer soorten puzzels gemaakt. Zo zijn er puzzels voor kleine kinderen, maar ook voor volwassenen.

Verbeter je geheugen

Wanneer je een puzzel legt, gaan je hersenen aan de slag. Zowel je linker als je rechter hersenhelft worden aan het werk gezet. De rechterkant is het creatieve deel en ziet het grote geheel van de puzzel. De linker hersenhelft is juist het analytische deel en probeert de verschillende stukjes van de puzzel op een logische manier te sorteren. Door te puzzelen wordt verbinding tussen de twee hersenhelften gemaakt. Deze verbinding stelt ons in staat te leren, onthouden en begrijpen. Puzzelen is dan ook geweldig om je geheugen te verbeteren.

Kom tot rust

Ken je dat? Dat je helemaal in een boek zit of in een teken- of schilderwerk. Ook met puzzelen ervaar je al snel dit gevoel. Puzzelen blijkt zelfs zo rustgevend te zijn dat het kan helpen om helemaal tot rust te komen en als het ware in een meditatieve staat terecht te komen. Dit kalmerende effect zorgt dat we beter met stress om kunnen gaan. Hierdoor worden we productiever en krijgen we meer vertrouwen.

Geluk

Naast dat je helemaal tot rust komt tijdens het leggen van een puzzel, maak je ook een geluksstofje aan. Deze stof heet dopamine en speelt een belangrijke rol bij het beloningssysteem in onze hersenen. Dit geluksgevoel zorgt er voor dat we nog een puzzel willen maken, en het liefst een iets moeilijkere. Haal die puzzeldozen maar van zolder!

Hoe denk jij over puzzelen?

Lees ook in de Daily van vandaag:
Vrouwen staan steeds vaker aan de top
Het Verenigd Koninkrijk zet een nieuwe stap in het verdunnen van de plastic soep

Bron: Het kan wel
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie