Vasthoudende mensen van goede wil maken verschil

The Optimist 8 nov 2017 Samenleving

Gisteren bood ir. Hetty van de Laar namens ruim 100 gedupeerde aandeelhouders van SNS Bank een petitie aan in Den Haag. De voorzitter van de Kamercommissie voor Financiën, de heer Anne Mulder (VVD), nam de petitie in ontvangst. ‘Na jarenlang uitstel moet er eindelijk een oplossing komen’ verklaarde Van de Laar, die met een bewogen toespraak de parlementariërs informeerde.

Strijd voor gerechtigheid

Zij strijdt al vijf jaar voor gerechtigheid; bestraffing van de schuldigen, schadeloosstelling van de gedupeerden en om rehabilitatie voor zichzelf. Eind 2012 kwam de grootschalige corruptie bij de vastgoedtak van de bank dankzij haar aan het licht. Vervolgens werd de bank in februari 2013 genationaliseerd door voormalig minister Jeroen Dijsselbloem, die de aandelen op nul euro waardeerde. Veel mensen zagen hun pensioenpotje en spaartegoeden van de ene op de andere dag in rook opgaan.

Taakstraffen, boetes en gevangenisstraf

Een belangrijk deel van de gepleegde corruptie werd bewezen geacht door de rechter en een groot aantal schuldigen kreeg taakstraffen, boetes of zelfs gevangenisstraf. ‘Sommige hoge pieten ontsprongen echter de dans’, vertelt Van de Laar. De klokkenluider kreeg vervolgens te maken met bedreigingen, valse aangiftes en fysiek geweld. Desondanks is ze nog altijd strijdbaar. Na een uitzending bij EenVandaag in september jl. meldden gedupeerde aandeelhouders, die alle hoop al hadden laten varen, zich bij haar om verder te vechten voor gerechtigheid.

‘Het is vreselijk vermoeiend, maar dit kan ik niet laten zitten. Ik heb er in 2013 een boek over geschreven, en deel twee is ook al af. Ik ga door totdat alles is rechtgezet. Met de komst van het nieuwe kabinet ben ik optimistisch dat dit ook daadwerkelijk gebeurt.’

Binnenkort leest u in een uitgave van The Optimist haar volledige verhaal.

Ook in de Daily van vandaag:
Deze supermarktketen zet grote stap in openheid over vlees
Van pessimist naar optimist

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie