TuesDaily: Boek van de Week – Stuurloos, Wegwijzers voor een land op drift

The Optimist 25 jun 2024 Samenleving

Ergens in zijn boek ‘Stuurloos, wegwijzers voor een land op drift’ schrijft Kustaw Bessems over dat bekende spreekwoord, ‘de beste stuurlui staan aan wal’: in Nederland staan de (beste) stuurlui gewoon op het schip hoor, samen met de burgers. Vanaf de kade klinkt alleen de lege echo terug, die vanaf het schip komt, om vooral een aanwijzing te krijgen hoe te varen.

Zo voelt het soms ook als je het boek leest. Het besturen in Nederland lijkt op een lege echo: alles keurig opgevouwen in een taakgroep, een overlegorgaan, een setje protocollen, maar is er ook een wegwijzer, een leidende stem? En mocht je verheugd zijn over alle verhalen, van met name Pieter Omtzigt, over een nieuw bestuur in Nederland, dan moet je vooral eerst dit boek lezen om dan te beseffen hoe taai de bestuurlijke cultuur is in Nederland: weinig oplossen en veel uitbesteden, zodat de fouten die gemaakt worden niet te herleiden zijn naar een departement, ambtenaar of politicus.

In een aantal uitgebreide hoofdstukken neemt Kustaw Bessems de lezer mee in al die bestuurlijke misstanden om daar vragen bij te stellen, zich te verwonderen over de handelswijze en veel experts te interviewen die proberen licht te laten schijnen over het stuurloze besturen. ‘We hebben het over leiders die – sowieso, maar in ons systeem extra – snel aan tunnelvisie lijden. Successen claimen ze, fouten wijten ze aan anderen of aan factoren buiten henzelf. Kritiek filteren ze uit of zien ze als aanval, bevestiging slurpen ze op. Om zich heen verzamelen ze ja-knikkers. Ze gaan zichzelf overschatten en denken dat ze de samenleving naar wens kunnen vormen.’

Lees de hele recensie via deze link.

‘Stuurloos, Wegwijzers voor een land op drift’ is het Boek van de Week van de Betekenis Boekenclub.

Ron van Es, hoofdredacteur van OMO – Optimist Magazine Online.

Je kunt het boek kopen via deze link.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie