SunDaily: Een veilig gevoel

The Optimist 16 jun 2024 Samenleving

Af en toe betrap ik me erop: ‘Hé, ik ben precies niet zo blij als ik dacht. Wat is er aan de hand?’

Als dat gebeurt, probeer ik tijd te nemen om stil te staan. Te voelen en stel ik mezelf de vraag die ik anderen zo vaak stel: “Hoe gaat het met jou?”

Ja, dan voel ik het.

Vaak is dat een gevoel van verdriet en komt het erop aan verder te kijken. Wanneer is dat verdriet begonnen? Tot welk punt voelde ik me wel nog blij? Waar is het gekanteld? Is iets gebeurd waardoor mijn gemoedstoestand kantelde?

Het klinkt allemaal heel analytisch. En dat is het eigenlijk ook. Voor mij werkt het wel: vanuit mijn hoofd bij mijn gevoel komen.

De laatste keer dat ik verdriet voelde, merkte ik op dat ik de dag ervoor in een situatie had gezeten waarin ik me niet veilig voelde. Ik zat in een vergadering en wilde daar eigenlijk weg. Wat ik zag en hoorde kwam niet overeen met wat ik voelde.

Ik sloot mezelf op en stak tegelijk al mijn voelsprieten uit. Zodat ik de omgeving goed in de gaten had. Constant op de loer, constant op mijn hoede.

Het lijkt misschien een goede tactiek om buiten schot te blijven. Maar het is vermoeiend. Uitputtend zelfs.

Het is ook niet constructief. Integendeel. Alles stokt. Energie stroomt niet meer. Weg creativiteit. Dit terwijl een vergadering zoals deze bedoeld is om uit te wisselen, te plussen (in plaats van te maar’en) en zo tot betere ideeën te komen.

Is dat ook wat mist in de wereld? Een veilig gevoel?

Is dat waarom ik op straat steeds meer mensen zie met een koptelefoon op hun hoofd? Met muziek in hun oren en hun ogen op een scherm gericht. Veilig in zichzelf gekeerd.

Mensen zijn kuddedieren. We hebben elkaar nodig en we willen ook graag ergens bij horen. Verbinding is wat we graag willen en sommigen ook hard roepen.

Alleen… als er geen veiligheid is, is er geen vertrouwen.

En zonder vertrouwen, geen verbinding.

Elke Leyman

Chief Ecosystem Officer @ cv Re-story.be, auteur Disrupt jezelf & co-auteur Anders Verder, performer theatervoorstelling Illusie van Machteloosheid


Dit is een column uit de reeks getiteld ‘SunDaily’: korte verhalen van mensen die anderen inspireren met een zondagsverhaal.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie