Van zomer- naar wintertijd en andersom, of beter van niet?

The Optimist 30 okt 2017 Gezondheid

Afgelopen weekend is de wintertijd weer ingegaan. De klok is één uur achteruit gegaan en we hebben dat ene uurtje extra kunnen slapen. Heel fijn zo’n extra uurtje, maar zijn die zomer- en wintertijd nu wel zo handig of kunnen we het beter afschaffen?

Onlangs schreven wij een Daily over de winterdepressie en hoe je deze voor kunt zijn. Een reactie die hierop binnenkwam was om de zomertijd gewoon af te schaffen. Hierdoor zou het geleidelijk aan donker worden in plaats van dat dit opeens met een klap gebeurt.

Het afschaffen van de zomertijd

Ook binnen het parlement lijkt er steeds meer steun te zijn om een einde te maken aan dit halfjaarlijkse gerommel met de klok. Zo wil een meerderheid van het Europees Parlement dit jaar nog de eerste stappen zetten. Waarom? Het verschuiven van de tijd blijkt niks meer dan nadelen met zich mee te brengen.

De nadelen van het verschuiven van de tijd

Omdat de tijd verandert en we in dit geval een uur langer kunnen slapen, raakt het bioritme verstoord met als gevolg: vermoeidheid. Ook Marijke Gordijn, slaaponderzoeker van de Rijksuniversiteit Groningen, ziet dat er afgelopen jaren genoeg wetenschappelijk bewijs is verzameld dat bevestigt dat de zomertijd tot een slaaptekort leidt. Deze vermoeidheid heeft geen positief effect op onze psychische gesteldheid. Maar daarnaast worden er onnodig kosten in het bedrijfsleven gemaakt, geven koeien minder melk en hebben de kinderen op school moeite om hun ogen open te houden wat de prestaties niet ten goede komt. Ook levert de verschuiving van tijd gevaarlijke situaties op in het verkeer en tijdens werk, bijvoorbeeld in de bouw.

Van zomer- naar wintertijd is makkelijker

Gelukkig hebben we dit keer mazzel. Het is namelijk makkelijker voor ons om van zomer- naar wintertijd te gaan. Gemiddeld is de biologische klok van de mens namelijk 24 uur en 12 minuten. Als de wintertijd ingaat krijgen we er een uurtje bij, wat dus makkelijker te ‘verwerken’ is.

Heb je toch moeite met de wintertijd? Doe dan in de ochtend meteen de gordijnen open en zet een lamp aan voor wat extra licht. Ook is het handig om een lichtwekker aan te schaffen, zodat je met ‘natuurlijk’ licht wakker kunt worden. In de avond is het juist beter om de lampen zoveel mogelijk te dimmen en niet naar een beeldscherm te kijken. Probeer tevens op vaste tijden te eten en niet in de avond maar juist in de ochtend te sporten.

Ook in de Daily van vandaag:
Bewust eten – jouw verhaal
Een kweekdarm?

Bron: AD
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie