Een kweekdarm?

The Optimist 30 okt 2017 Gezondheid

Onderzoekers en wetenschappers kunnen steeds meer. Vertelden wij onlangs nog dat patiënten met brandwonden behandeld kunnen worden met een huid die gekweekt is. Inmiddels zijn er ook berichten binnen gekomen over een darm die geweekt is.

Amerikaanse wetenschapers zijn er in geslaagd om dunnedarmweefsel van circa vier centimeter te kweken. Dit darmweefsel kan suikers en vetzuren absorberen. Deze kweekdarm, opgekweekt uit het eigen weefsel van de patiënt, kan in de toekomst mogelijk een uitkomst bieden voor patiënten met het kortedarmsyndroom. Bij dit syndroom, dat vaak het gevolg is van een operatie aan de darmen, is er een tekort aan goed functionerend darmweefsel. De dunne darm is dan grotendeels afwezig of de dunne darm functioneert niet.

Mogelijk geen darmtransplantatie meer nodig in de toekomst

Op dit moment zijn de patiënten die het kortedarmsyndroom hebben aangewezen op een dieet of infuus. In enkele gevallen is zelfs een darmtransplantatie nodig. In de toekomst is dit mogelijk niet meer nodig. Door wat cellen bij de patiënt weg te nemen kunnen deze cellen met behulp van genetische technieken ‘geherprogammeerd’ worden tot darmcellen. Vervolgens kan uit deze darmcellen een darm gekweekt worden die teruggeplaatst kan worden bij de patiënt.

Het verkrijgen van een darm

Het herprogrammeren van de cellen is nog niet zozeer het probleem. Het verkrijgen van een darm is een ander verhaal. De darm moet namelijk uit verschillende weefsels opgebouwd worden en daarnaast ook in staat kunnen zijn om voedingsstoffen op te nemen en door te sluizen naar de bloedbaan. Inmiddels lijkt dit gelukt te zijn en is er goede hoop.

Zo is ook Willeke Daamen, weefselexpert aan het Radbound UMC, enthousiast over de kweekdarm. ‘Ik vind dit veelbelovend. We hebben het hier over patiënten die meters darm missen. En zij laten nu zien dat het mogelijk is om kweekweefsels over een iets groter oppervlak uit te strijken dan de millimeters die we gewend zijn.’

Ook in de Daily van vandaag:
Bewust eten – jouw verhaal
Van zomer- naar wintertijd en andersom, of beter van niet?

Bron: Volkskrant
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie