Van je negatieve emoties afkomen? Deel ze op sociale media

The Optimist 19 dec 2018 Samenleving

Heb je last van stress, ben je onzeker of heb je angst voor bepaalde situaties? Dan heb je er waarschijnlijk meer baat bij als je dit deelt op sociale media dan wanneer je je negatieve emoties face-to-face met vrienden deelt. Dit werd onderzocht door Carmina Rodríguez Hidalgo, communicatiewetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam.

Sociale mediakanalen als Facebook en Instagram zijn voorbeelden van platforms waarop mensen lief en leed delen. Door emoties met elkaar te delen via deze platforms, voelen we ons verbonden met elkaar. Hidalgo onderzocht wat de effecten zijn van dit delen, wat er gebeurt tijdens het proces van emoties plaatsen en het krijgen van feedback daarop. Zij richtte zich specifiek op het delen van negatieve emoties en ontdekte daarbij positieve effecten op.

Negatieve emoties reguleren

Tijdens het onderzoek van de communicatiewetenschapper werd het deelgedrag van mensen tussen de 18 en de 22 jaar onderzocht op de platforms WhatsApp, Facebook, Instagram en YouTube. Dit deed zij met behulp van drie experimenten: een onder studenten in Nederland, een internationaal experiment onder jongvolwassenen en een enquête onder scholieren in Chili. Hierbij keek zij apart naar de processen van emoties delen en feedback geven. Uit de resultaten van alle drie de experimenten blijkt dat mensen hun negatieve emoties beter kunnen reguleren na het ontvangen van behulpzame feedback. Zo kan een stressgevoel afnemen na het delen van dit gevoel op sociale media en het ontvangen van feedback via het platform. Deze stressreductie kan zelfs nog weken na het ontvangen van de feedback aanhouden.

Opmerkelijk was dat een face-to-face contact en het daarbij delen van een negatieve emotie er juist voor kan zorgen dat stress toeneemt. Volgens Hidalgo komt dat omdat we het in face-to-face contact moeilijk vinden om op negatieve emoties te reageren. Dit komt onder andere door sociale druk en afleiding. Hierdoor tonen we vaak alleen empathie waarbij het ontbreekt aan feedback. Online kunnen mensen zich beter op de betreffende emotie richten, krijgen ze meer informatie over de oorzaak met betere feedback als gevolg. Door de betere feedback wordt iemand geholpen een ander perspectief op zijn negatieve emotie te krijgen en stelt diegene de situatie en het gevoel vaak bij. ‘Door het online uiten van negatieve emoties in een context waarin je behulpzame feedback kan krijgen, kun je je stabieler gaan voelen. Maar de ondersteunende reacties van anderen zorgen ervoor dat je je nog beter gaat voelen’, concludeert Hidalgo.

Wil je zelf effectief jouw negatieve emoties delen op sociale media of iemand te hulp schieten die negatieve emoties deelt? Dan heeft Hidalgo nog een aantal adviezen:

– Beschrijf je complete emotionele ervaring, dit vergroot de kans op werkzame feedback
– Stem feedback af op de behoefte van de deler, heeft iemand bijvoorbeeld behoefte aan informatie of juist aan genegenheid.
– Geef ondersteunende feedback tijdens het hele traject van een gebeurtenis.
Volgens de wetenschapper is het effect van feedback via sociale media zo positief, dat ze ouders van jongeren adviseert ook per sociale media feedback te geven op de emoties die hun kinderen delen.

Bron: UvA
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie