TuesDaily: optimisme in een tijd van klimaatpessimisme

The Optimist 16 jan 2024 Natuur & Milieu

We zagen het allemaal misschien wel aankomen: vorige week melde Copernicus in hun jaarlijkse rapport dat 2023 het warmste jaar ooit was. Aangezien dit een platform voor en door optimisten is, kan dit niet een bericht worden waar we alles wat slecht gaat en wat beter moet belichten. We steken natuurlijk niet onze kop in het zand, maar om hoop en kracht te houden lijkt het ons goed om te kijken naar alles wat mensen doen om klimaatverandering tegen te gaan. We zetten daarom een aantal Daily’s van het afgelopen jaar voor u op een rij!

Stichting Boes Bos:

Een paar weken geleden schreven wij over de stichting Boes Bos. Deze stichting werd opgericht door Giel Bos en beschermt en plant bossen in binnen-en buitenland. Ze draaien voor 100 procent op vrijwilligers waardoor er zo veel mogelijk geld naar hun missie gaat!

Platform BOAS:

Een vintage denim platform dat 90 procent van alle winst doneert aan het goede doel. BOAS is een circulair modeplatform dat jeans verkoopt voor de prijs van tweedhandskleding met het “gemak” van Fast Fashion. Alle jeans die BOAS verkoopt zijn duurzaam en tweedehands.

Indonesië herstelt regenwoud:

In 2023 beloofde de regering van Indonesië dat ze 200.000 hectare tropisch regenwoud willen herstellen. Illegale palmolieplantages worden gevraagd te vertrekken.

Golf-aangedreven ontziltingssysteem:

Deze revolutionaire uitvinding zou de hele ontziltingsindustrie klimaatneutraal kunnen maken. Deze machine ontzilt zeewater door energie die opgewekt is door de golven van de zee.

Elektrisch vliegen komt van de grond:

Het Nederlandse bedrijf E-flight is een bedrijf dat elektrisch vliegen mogelijk maakt. Niet in grote Boeings, maar wel in kleine vliegtuigen. Piloten kunnen in dit soort vliegtuigen worden opgeleid. Dit is veel duurzamer dan vliegtuigen die vliegen op fossiele brandstoffen.

Productie van katoen verduurzaamd:

In 2023 Better Cotton een rapport over de duurzaamheid van de katoenteelt. Uit dit rapport bleek dat de katoenteelt aanzienlijk is verduurzaamd tussen 2014 en 2022.

Windenergie terug in de scheepvaart:

In 2023 begon de eerste tanker gedreven op windenergie aan een overtocht van Singapore naar Brazilië. De technologie draait op hetzelfde aerodynamische principe dat vliegtuigen in staat stelt te vliegen, maar in plaats van lift leveren ze voortstuwing.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie