ThursDaily: Jan Terlouw over de formatie

The Optimist 15 feb 2024 Samenleving

Gisteren werd er bijna de hele dag gedebatteerd over het verslag van oud-informateur Ronald Plasterk. Wie gekeken heeft zal niet zijn ontgaan dat een meerderheidscoalitie bestaande uit de PVV, VVD, NSC en BBB nu definitief van tafel is. NSC ziet een vergaande samenwerking met de PVV om verschillende redenen niet zitten.

In een tweede ronde gaan alle partijen het opnieuw proberen, maar nu zullen ze het nadrukkelijk ook over de vorm van zo’n kabinet hebben. Is een minderheidskabinet of een extraparlementair kabinet wel mogelijk? Kim Putters werd als nieuwe informateur aangewezen. Hij zal opnieuw met alle partijen in gesprek gaan.

Nu wil het toeval dat Optimist Media afgelopen weekend een uitgebreid interview met Jan Terlouw publiceerde. Hij heeft een brede meerderheidscoalitie voor ogen met een gemeenschappelijk verbindend motto. Hij doet een suggestie: ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap zijn gelijk aan elkaar’. De strekking van zijn idee is dat een kabinet dat voortkomt uit zo’n coalitie aan de hand van dat motto gaat regeren.

Terlouw denkt niet dat het wijs is om aan de formatietafel te discussiëren over de oplossingen van alle maatschappelijke vraagstukken. ‘Daar heb je nou juist een kabinet voor.’ De vraagstukken van tegenwoordig zijn te complex om ze individueel op te lossen. Het moet in samenspraak gebeuren en hij ziet dat als de taak van de ministers. Daarom moet die formatie wat Terlouw betreft binnen een week geklaard zijn.

Nieuwsgierig geworden naar de visie van Terlouw? Klik hier om het hele verhaal te lezen!

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie