Slimme initiatieven zorgen voor einde plasticgebruik

The Optimist 22 mei 2019 Natuur & Milieu

Plasticafval is iets wat veel mensen aan het hart gaat. Een positief effect hiervan zijn de innovaties die hierdoor ontstaan. In Engeland is een wedstrijd georganiseerd om innovaties te stimuleren en projecten daadwerkelijk te realiseren, zo bericht de website Positive.news. Een vijftal winnaars mocht een miljoen pond verdelen om de vervuiling van plastic aan te pakken.

Nettenmonitor

De eerste winnaar is het project Safegear van de Blue Marine Foundation. In de oceanen zwerven veel vissersnetten die zijn achtergelaten of verloren. Deze zorgen voor grote problemen voor het onderwaterleven. Vissen en zeezoogdieren raken bijvoorbeeld verstrikt in de netten. Bovendien is het niet goedkoop om de netten te vervangen. Safegear is een goedkope en slimme manier om netten te monitoren. Het systeem zorgt ervoor dat schepen worden gewaarschuwd als netten van hun plaats bewegen.

Biorecycling

Organisatie Onion Collective en Biohm is de tweede winnaar. De organisatie ontwikkelt nieuwe, natuurlijke innovaties in de bouw. Haar laatste project is een plastic biorecycling fabriek die mycelium, een voedselverwerkend deel van paddenstoelen, inzet om synthetische plastics af te breken.

Plasticvrije hostels

De Youth Hostel Association deed ook mee aan de wedstrijd en zet hoog in door het gebruik van plastic in hun vestigingen te minderen. Met het gewonnen geldbedrag kan de organisatie haar plan realiseren: in de zestig grootste hostels worden waterpunten neergezet om flessen te kunnen bijvullen.

Milieuvriendelijke menstruatie

Het Women’s Environmental Network is een opmerkelijke winnaar met een nieuw geluid. Deze milieubewuste organisatie is gestoeld op feministische principes en wil het consumentengedrag veranderen. Dit doet zij door milieuvriendelijke en plasticvrije menstruatieproducten op de markt te brengen. Verder staan gezondheid, voeding en milieuvriendelijke kinderproducten hoog op de agenda.

Mosselen tegen microplastics

De laatste winnaar wil microplastics aanpakken. Deze kleine deeltjes zijn een groot probleem omdat ze niet afbreken, maar blijven circuleren in het ecosysteem. Removing Marine Microplastics with Mussel Power is duidelijk over haar aspiraties. De organisatie wil een ecologische oplossing tegen de vervuiling door microplastics. Door een zogenoemd ‘biorif’ te maken van mosselschelpen zouden microplastics uit het water moeten worden gefilterd.

We schreven al eerder over maatregelen om plastic beter te recyclen of het gebruik van plastic te verminderen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Slimme initiatieven zorgen voor einde plasticgebruik”

  1. netten signalering is al een oud concept dat o.m. door Dr Ron Kastelein/ Harderwijk is ontwikkeld.
    Van Heugten tapijten halen al jaren netten op om daarvan nieuwe toepassingen te maken( nieuwe garens voor matten etc)

  2. Beste Mensen,

    Misschien idee om plastic free festivals te organiseren, mensen bij elkaar die goede iedeeen hebben
    en uitwisselen, zodat er een beweging ontstaat buiten de bedrijven om, wat nu uiteraard al het geval is.

    mooie nieuwsbrief, dank voor de inspiratie.

Geef een reactie