Ontplastic: 101 tips die je dagelijks kan toepassen

The Optimist 13 feb 2019 Samenleving

De overgang naar een plasticvrije samenleving is in volle gang. Er ontstaat steeds meer het besef dat we het milieu een handje moeten helpen.

Supermarkten laten een voor een weten met steeds minder plastic verpakkingen te gaan werken. De EU is bezig met wetten aannemen die het gebruik van wegwerpplastic verbieden. Ocean Clean Up schept plastic uit de oceanen. En zo zijn er nog talloze voorbeelden te noemen. Bedrijven en overheden zijn niet alleen verantwoordelijk voor het stoppen van het gebruik van plastic. Wij als consumenten spelen een belangrijke rol bij het verminderen van het plastic afval. We schreven al eerder over het ‘Plasticdieet’ en gaven daarin een aantal tips om minder afhankelijk te zijn van plastic. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden om je dagelijkse bestaan plasticvrij te maken.

Om ons hiermee te helpen is er het boekje Ontplastic, 101 simpele manieren om plastic uit je leven te bannen en de wereld te redden van uitgeverij HarperCollins Holland. Dit kleine boekje, met een omslag van gerecycled afval van kiwi’s, bevat 101 tips voor het verminderen van plastic in je eigen huis en leven met praktisch advies waar je misschien nog niet aan had gedacht:

Tip 41 plasticvrij flossen met flosdraad van zijde in plasticvrije of navulbare verpakkingen
Tip 53 wasbare luiers zodat je niet om de dag je met luiers gevulde vuilnisbak hoeft te legen
Tip 71 ben je fan van glitter? Gebruik biologisch afbreekbare glitter
Tip 83 gebruik geen balpen maar een ouderwetse vulpen
Tip 86 recycle je telefoon, meer dan tachtig procent van je telefoon is her te gebruiken, dus lever hem in bij een telefoonwinkel

Het boek Ontplastic is vanaf 12 februari te koop bij uitgeverij HarperCollins Holland.

Ontplastic
Ondertitel: simpele manieren om plastic uit je leven te bannen en de wereld te redden
Vertaling: Sandra Hessels
Uitgever: HarperCollins Holland
ISBN: 9789402758023
Prijs: €10,00

Kun je niet wachten om meer te weten? Of zie je het als een ideaal verjaardagscadeau voor je milieubewuste vriendin? Dan is het je geluksdag, want The Optimist mag vijf exemplaren van Ontplastic weggeven. Stuur voor vrijdag 22 februari een mailtje naar redactie@theoptimist.nl met als onderwerp: Ontplastic winnen en motiveer in één regel hoe jij je leven plasticvrij wilt maken. Vergeet daarbij niet je adresgegevens te vermelden.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

6 reacties op “Ontplastic: 101 tips die je dagelijks kan toepassen”

  1. Gezondere planeet, gezonder leven; plastic hoort niet thuis in ons huis of in de natuur : Pura Vida !

  2. Plastic ? kijk naar onze planeet, onze kinderen en de toekomst, ‘t is gezonder zonder, voor ‘t milieu en voor al wat leeft.

  3. Staat in dit boek ook de tip dat je in plaats van een plastic broodzak je een katoenen kunt gebruiken?

    Minder verpakkingen BROOD-NODIG is een vrijwillig burgerinitiatief dat het gebruik van biologisch katoenen broodzakken stimuleert. Wil je hier meer over weten: kijk dan eens om mvBROODNODIG.nl.

  4. Bijzonder hoe weinig aandacht er is voor diverse vormen van biologisch afbreekbaar ‘plastic’.

Geef een reactie