Rutte III krijgt tóch steun voor opslagplannen CO2

The Optimist 6 nov 2017 Natuur & Milieu

Het nieuwe kabinet wil dat de Nederlandse CO2-uitstoot ten opzichte van 1990 met 49 procent is gedaald in 2030. Volgens Rutte III kan deze daling worden gehaald met het opslaan van CO2 (Carbon Capture and Storage, ofwel CSS). Deze opslagplannen kregen veel kritiek van milieuorganisaties, maar vanuit de Rotterdamse havens klinkt nu positief geluid.

CO2-buizenstelsel de zee in

De Rotterdamse industrie is, volgens Trouw, samen goed voor twintig procent van alle Nederlandse CO2-uitstoot. Om die CO2 in de toekomst te kunnen afvangen, heeft het Havenbedrijf Rotterdam een oplossing bedacht. Een buizenstelsel moet de uitgestoten CO2 van de Rotterdamse industrie naar een lege gasbel in de zee voeren. Dit plan is tot nu toe het eerste serieuze geluid op de opslagplannen van het nieuwe kabinet.

Hoewel de industrie zelf het doel van het kabinet onrealistisch noemt, is het volgens het Havenbedrijf haalbaar om dicht bij die gewenste achttien miljoen ton CO2-opslag in 2030 te komen. Mits veel bedrijven hun CO2-uitstoot in één grote pijp richting de Noorzeebodem kunnen stoppen, want alleen wanneer er veel bedrijven meedoen met dit project, kunnen de kosten omlaag worden gebracht en is CSS financieel haalbaar. Allard Castelein, directeur van het Havenbedrijf Rotterdam, gaat er bij de industrie op aandringen om mee te werken aan het plan. Door alvast een CO2-buizenstelsel aan te leggen wil de terreineigenaar de bedrijven tegemoetkomen. Het is de bedoeling dat bedrijven uiteindelijk de CO2-uitstoot uit hun schoorsteen daar in pompen. ‘Ze moeten het afleveren aan de poort, wij doen de rest’, meldde Castelein tijdens een internationaal CSS-congres in Rotterdam.

De staatsbedrijven Landelijk energienetbeheerder Gasunie en Energiebeheer Nederland overwegen deel te nemen in de Rotterdamse opslagmethode. Het ingezamelde broeikasgas van bedrijven moet daarmee straks worden weggepompt, richting een leeg gasveld onder de zee. Daarin moet het voor altijd opgesloten blijven. Volgens Castelein dient een nog op te richten overheidsdienst dient eeuwige aansprakelijkheid te dragen voor de opslag.

Opslaan onder land nog geen optie

Castelein meldt dat het ook mogelijk is om CO2 onder land op te slaan, maar ligt dit nog te gevoelig. In o.a. Barendrecht werd een poging gedaan om CO2 onder bewoond gebied op te slaan, maar dit mislukte omdat bezorgde bewoners protesteerden.

Hoe denk jij over dit onderwerp?

Ook in de Daily van vandaag:
Deze school vergroent op een wel heel bijzondere manier
Dit is de reden waarom je meer moet lachen, ook op het werk

Bron: Trouw
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Rutte III krijgt tóch steun voor opslagplannen CO2”

  1. Perplex deel ik absoluut niet de blije houding van The Optimist in deze zaak. Ik zie het meer als struisvogelgedrag: die CO2 bestaat nog steeds maar is uit het zicht, in een ‘lege gasbel’ die oorspronkelijk een heel ander gasmengsel bevatte.
    Intussen wordt het bedrag dat hiervoor nodig is niet gebruikt voor een meer duurzame samenleving.
    Over het algemeen waardeer ik de berichten van The Optimist Daily, maar hier slaan jullie volgens mij de plank mis.

Geef een reactie