Deze school vergroent op een wel heel bijzondere manier

The Optimist 6 nov 2017 Natuur & Milieu

Onlangs schreven we dat je langer leeft in een groene omgeving. Daarnaast straalt de kleur groen ook rust uit. In Utrecht besloot een basisschool te vergroenen op een wel heel bijzondere manier.

Vandaag de dag is het zo ver. Het is de dag dat Openbare Dalton Basisschool Pieterskerkhof in Utrecht het eerste binnenbos van Nederland plant in samenwerking met IVN Natuureducatie. De school kiest er bewust voor om te vergroenen, met een goede reden.

De voordelen van een binnenbos

Een groen leslokaal is wel even iets anders dan normaal, maar het brengt echter vele voordelen met zich mee. Zo heeft een groen leslokaal een positief effect op de luchtkwaliteit. Het binnenklimaat krijgt hierdoor een boost. Zo kunnen luchtzuiverende planten het CO2-gehalte in het lokaal naar een gehalte tussen de 10 en 20 procent brengen. VOS (vluchtige organische stoffen) gehaltes kunnen afnemen met 50 procent.

Verbeterde leerprestaties

Door deze boost zullen ook de leerprestaties omhoog schieten. Kinderen kunnen makkelijker hun aandacht bij de les houden en tevens blijkt uit onderzoek dat planten in een leslokaal het probleemoplossend vermogen van leerlingen doet toenemen. Daarnaast wordt het makkelijker om opdrachten die veel concentratie vergen uit te voeren.

Minder geluidshinder

Ook hebben planten een positieve invloed op de akoestiek. Ze absorberen geluid, waardoor er minder geluidshinder zal zijn. Dit gegeven heeft ook een positieve invloed op de concentratie en dus ook op de prestaties van de leerlingen.

Binnenboswachters

Het mooie aan dit leslokaal is dat de leerlingen van het Pieterskerkhof het binnenbos erg waarderen. Eén van de redenen hiervoor is dat de leerlingen goed betrokken worden bij het binnenbos. Het geeft leerlingen de kans om zelf aan de slag te gaan als binnenboswachters. Zo worden ze actief betrokken bij het aanleggen en onderhouden van het bos. Een mooie manier om de band tussen kind en natuur te versterken.

Ook in de Daily van vandaag:
Rutte III krijgt tóch steun voor opslagplannen CO2
Dit is de reden waarom je meer moet lachen, ook op het werk

Bron: IVN Natuur Educatie
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie