Een langer leven in een groene omgeving

The Optimist 24 okt 2017 Gezondheid

Een plantje hier en een plantje daar. Het ziet er gezellig uit en groen straalt rust uit. Het is bijvoorbeeld heerlijk om door het bos te wandelen en om lekker in de tuin te wroeten. Hou jij hier ook van? Dan hebben wij goed nieuws!

Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar het effect van de woonomgeving onder een groep vrouwen wonend in Amerika. Bij deze vrouwen werd gekeken of bepaalde (omgevings)factoren invloed hadden op hun leven. Totaal deden ruim 100.000 vrouwen mee aan het onderzoek. Van deze vrouwen overleden meer dan 8.600 in de periode tussen 2000 en 2008.

Het positieve effect van een groene omgeving

Voor het onderzoek werd gekeken naar verschillende factoren. En wat bleek? Een groene omgeving had een positief effect op de gezondheid. Zo bleek dat vrouwen die in een landelijke omgeving woonden twaalf procent minder kans hadden om vroegtijdig te overlijden in vergelijking met de vrouwen die in een stad woonden, zonder groen om zich heen in de vorm van bijvoorbeeld een tuin of park in de buurt. Tevens had deze eerste groep 34 procent minder kans om te sterven aan ademhalingsziekten en liepen zij 13 procent minder risico om te overlijden aan kanker.

Een actief en socialer leven

Een mogelijke oorzaak voor de onderzoeksresultaten is dat mensen met een tuin actiever zijn. Zeker als men de tuin flink onderhoudt en wanneer deze van redelijke omvang is, zal het aardig wat inspanning vergen om de tuin te onderhouden. Een andere mogelijke oorzaak is dat de mensen die in een groene omgeving wonen meer sociale contacten hebben. Deze combinatie van factoren zou er voor kunnen zorgen dat de overlevingskans van vrouwen die in een groene omgeving leven met 30 procent stijgt in vergelijking bij de vrouwen die geen tuin of groen in de omgeving hebben.

Groen verlaagd stress

Tevens heeft de kleur groen een kalmerend effect op mensen, waardoor de hoeveelheid stress wordt gereduceerd. Deze stressreductie is weer bevorderlijk voor de levenskwaliteit- en verwachting. Door het tuinieren is iemand even heel ergens anders mee bezig waardoor het als zeer ontspannend ervaren kan worden.

Wil jij ook ontspannen in het groen? Dan kan je natuurlijk zelf in de tuin aan de slag gaan. Heb je geen tuin? Dan kan je ook planten in huis halen en deze verzorgen. Of vraag bijvoorbeeld aan een bekende of je mee mag helpen in de tuin.

Ook in de Daily van vandaag:
In 7 stappen naar een egelvriendelijke tuin
Een nieuwe manier om medicijnen te bezorgen

Bron: Metro Time
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.