Dit is de reden waarom je meer moet lachen, ook op het werk

The Optimist 6 nov 2017 Gezondheid

In het leven kunnen we allemaal wel wat leuke, gezellige en vrolijke momenten gebruiken. Een lach is tijdens deze momenten geen uitzondering. En dit is maar goed ook, want lachen is gezond en brengt vele (gezondheids)voordelen met zich mee, ook op het werk.

Een lach brengt mensen bij elkaar, verlaagt de bloeddruk en heeft nog vele voordelen. Niet alleen is het goed voor de gezondheid, ook op de werkvloer heeft het zo zijn voordelen.

De productiviteit verhogen

Onderzoek toont aan dat het belangrijk is om tijdens je werk te lachen. Het zou namelijk de productiviteit op de werkvloer verhogen. Misschien voelt het soms alsof je niet productief bezig bent en eigenlijk niet aan het werk bent, maar het blijkt toch echt dat prestaties spectaculair verbeteren wanneer er samen gelachen wordt.

Positieve humor

Kleine grapjes, omdat iemand een grappig foutje maakt, kan. Lachen ten koste van iemand anders, door iemand te pesten of te roddelen, is daarentegen niet productief. Het is dus belangrijk om om de juiste dingen te lachen en niemand te kwetsen. Positieve humor is de sleutel tot productiviteit. Wanneer deze positieve humor gebruikt wordt, hoeft dit niet voor tijdverlies te zorgen maar zorgt het juist voor een aangename werksfeer en veel productiviteit.

De gezondheidseffecten van lachen

Niet alleen is het belangrijk om op je werk te lachen, het is ook belangrijk om in andere situaties dit te doen. Zo zou een half uurtje lachen per dag mogelijk al een natuurlijke bescherming tegen een hartaanval kunnen zijn. Dit komt onder andere omdat het lichaam minder van het stresshormoon cortisol zal aanmaken wanneer er gelachen wordt. Hierdoor is het mogelijk dat de kransslagaderen minder verstijven, wat mogelijk juist eerder gebeurt wanneer het lichaam veel cortisol produceert.

Ook heeft het een positief effect op andere hormonen. Zo maakt het lichaam meer van de hormonen aan waardoor we ons goed voelen, zoals endorfine en serotonine. Hierdoor zitten we lekkerder in ons vel en zijn we meer ontspannen, wat ook weer een positief effect heeft op je weerstand.

Lachen is dus gezond, dus probeer dit regelmatig te doen. Je zult stralen!

Ook in de Daily van vandaag:
Rutte III krijgt tóch steun voor opslagplannen CO2
Deze school vergroent op een wel heel bijzondere manier

Bron: Gezond.be
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie