Prijswinnende kunstnier

The Optimist 1 okt 2021 Gezondheid

Onderzoekers van de University of California San Francisco (UCSF) ontwikkelden een prijswinnende biokunstmatige nier. Bij het prototype is na implantatie geen afweerremmende medicatie nodig. Dit geeft nieuw perspectief op niertransplantaties en dialyse.

Nieren zijn een van de meest belangrijke organen van het lichaam omdat zij niet alleen het bloed zuiveren van afvalstoffen maar ook de bloeddruk en elektrolytconcentraties reguleren. Voor het UCSF Kidney Project ontwikkelde het onderzoeksteam een biokunstmatige nier die de werking van een echte nier imiteert. Bijzonder is dat er hierbij geen afweerremmende middelen of bloedverdunners nodig zijn.

De onderdelen

De nier bestaat uit twee hoofdonderdelen: de hemofilter en de bioreactor. De hemofilter bestaat uit silicone conductormembranen, die het bloed ontdoen van afvalstoffen. De nagemaakte tubuluscellen in de bioreactor reguleren het watervolume, de elektrolytbalans en andere metabolische functies. Het zijn de membranen die deze cellen beschermen tegen het afweersysteem van de patiënt.

Het onderzoek

De kunstnier heeft geen pompen of uitwendige energiebronnen nodig, omdat deze werkt op bloeddruk. De nier wordt aan twee slagaders en de blaas vastgemaakt, waarbij via de ene slagader ongefilterd bloed in de nier stroomt en gefilterd via de andere ader terug het lichaam instroomt.

Deze baanbrekende uitvinding heeft inmiddels een prijs gewonnen: de Phase 1 Artificial Kidney Prize.

Lees ook:
Nieuwe manier om bloedpropjes op te sporen
Zitten kan op een gezonde manier
Drie manieren om pijnlijke spieren te verzachten

Bron: New Atlas
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie