Nieuwe manier om bloedpropjes op te sporen

The Optimist 25 mei 2020 Gezondheid

Als je de afbeeldingen in biologieboeken bekijkt, zou je kunnen denken dat bloedvaten in rechte lijnen door ons lichaam heen lopen. Ze hebben echter complexe bochtjes en spiraaltjes. Bij een gezond persoon stroomt het bloed er dankzij verschillende reacties vlekkeloos doorheen, maar bij ziekte kan het leiden tot het ontstaan van bloedpropjes. Wetenschappers aan de Texas A&M University hebben nu een apparaat dat daar rekening mee houdt en op een nieuwe manier bloedpropjes opspoort.

Het bijzondere aan het apparaat is dat het de natuurlijke bloedstroom door bloedvaten nadoet. Volgens assistent-professor Abhishek Jain is dat belangrijk bij het opsporen van bloedpropjes, en hielden oude opsporingsmethoden nooit rekening met hoe het bloed door de bochtjes van bloedvaten heen stroomt.

In het kleine apparaat dat de onderzoekers ontwikkelden, kan de bloedomgeving van een zieke patiënt worden nagebootst. Met dit apparaat wordt het ontstaan van bloedpropjes in de gaten gehouden en kan het effect van antistollingsmedicijnen beter worden gemeten. De studie wijst uit dat het apparaat snel (binnen 10-15 minuten) een betrouwbare bloedanalyse kan leveren.

Kinderziekenhuis

Het apparaat werd na ontwikkeling in gebruik genomen door het Texas Children’s Hospital, waar het werd getest met pediatrische patiënten die in kritieke toestand waren door hart- en longfalen.

Bron: Futurity
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie