Zitten kan op een gezonde manier

The Optimist 16 mrt 2020 Gezondheid

Over het algemeen zitten we meer dan goed voor onze gezondheid is. Als je een zittend beroep hebt kan het zomaar zijn dat je acht uur per dag zit. Uit recent onderzoek blijkt dat de negatieve gevolgen van een zittende leefstijl te beperken zijn met het aanleren van een andere rusthouding.

Onderzoekers aan de universiteit van Zuid-Californië namen de evolutie van de zittende leefstijl onder de loep. Hierbij keken ze naar de Hadza, een kleine groep van jager-verzamelaars uit Tanzania. Voor Westerse begrippen hanteert dit volk een oerleefstijl.

Opmerkelijk

Voor het onderzoek werden zowel de lichaamsactiviteit als de rustmomenten van de Hadza in de gaten gehouden. Uit deze gegevens kwam naar voren dat hun activiteitsniveau drie keer hoger lag dan in het Westen wordt aangeraden. Opmerkelijk hierbij was dat ze ook voor zeer lange tijd ogenschijnlijk inactief konden zijn: het volk zit soms wel voor zo’n negen tot tien uur achterelkaar.

Houding

Hoewel de Hadza soms langer zitten dan wij westerlingen, lopen zij minder risico op het ontwikkelen van chronische ziekten. Volgens de onderzoekers heeft dit te maken met de houding die het volk in rust aanneemt, namelijk een hurk- of knielhouding. Spiermetingen tonen aan dat deze zithoudingen de nodige spieractiviteit vragen.

Bron: The Optimist Daily
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Zitten kan op een gezonde manier”

  1. Is dat alles wat ik te zien krijg over Hadza? Geen andere oefeningen en houdingen.
    Of ik doe het verkeerd of jullie zijn zeer zuinig met informatie

Geef een reactie