Positief nieuwsoverzicht: vierdaagse werkweek, eerlijke prijs voor vlees en meer

Roland Pluut 11 nov 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Eerlijke prijs voor vlees

Meer dan de helft van de Nederlanders is bereid meer te betalen voor vlees, blijkt uit een onderzoek in opdracht van de TAPP Coalitie. De organisatie zet zich in voor een eerlijke prijs van voeding. Wel stellen wel een aantal voorwaarden aan dat hogere prijskaartje. Het extra geld dat we betalen, moet naar de boeren gaan en de btw op groente en fruit moet omlaag. In het voorstel van de TAPP Coalitie gaat de prijs van vlees geleidelijk omhoog. Boeren kunnen de helft van de extra opbrengst gebruiken om dier- en milieuvriendelijker te produceren.

True Cost Accounting is een systeem waarmee een eerlijke prijs voor uw eten kan worden berekend.

Ontdekken nierschade

De Regio Breda start deze maand als eerste ter wereld een regionaal bevolkingsonderzoek naar nierschade. Het onderzoek moet aantonen of deze screening gezondheidsvoordeel voor de bevolking oplevert. Zo’n 1,7 miljoen Nederlanders hebben chronische nierschade, maar de helft weet dit niet. Door nierschade vroegtijdig op te sporen, kan sneller behandeld worden en kan nierfalen mogelijk worden voorkomen.

Inzet drones

De Schotse politie gaat drones inzetten om vermiste mensen te vinden. De drones zijn uitgerust met camera’s en een slim computernetwerk. Daardoor kunnen deze mensen, dieren of auto’s herkennen op afstanden tot 150 meter. Volgens de Schotse politie schendt het gebruik van de drones geen mensenrechten. Zo brengt de politie inwoners via sociale media op de hoogte als een drone wordt ingezet. Agenten kunnen de apparaten bedienen met hun telefoon.

Woning voor nul euro

Een heerlijk huisje in het zonnige Italië, dat wil iedereen wel. In het Siciliaanse dorpje Cammarata kun je deze droom voor heel weinig geld verwezenlijken: voor 0 euro kan een huis van jou zijn. Als dit te goed klinkt om waar te zijn, kan dat kloppen. Er zit een addertje onder het gras: je moet binnen drie jaar je huis renoveren. Cammarata heeft al langere tijd last van ontvolking en woningverval en wil op deze manier nieuwe inwoners lokken. Meer dan twaalf huizen zijn beschikbaar gesteld voor dit bijzondere initiatief, en binnenkort komen er meer.

Vierdaagse werkweek

Werknemers van Microsoft Japan zijn 40 procent productiever door het invoeren van een vierdaagse werkweek. Afgelopen zomer hield Microsoft een proef van vijf weken. Het personeel was op vrijdag vrij, terwijl ze doorbetaald kregen. Ook mochten vergaderingen maximaal een half uur duren. Dat leverde goed resultaat op.

Zo’n 92 procent van de werknemers is enthousiast over de vierdaagse werkweek. Microsoft Japan profiteert niet alleen van productiever personeel, ze verbruiken ook 23 procent minder elektriciteit. Volgens The Independent geeft deze proef belangrijk inzicht aan Japanse bedrijven, die bekend staan om hun lange werkdagen. Om overwerken te voorkomen, zet Japan zelfs drones in.

Ook een bedrijf in Nieuw-Zeeland introduceerde een vierdaagse werkweek. En een IT-bedrijf in Duitsland schakelde over naar 5-urige werkdagen om het werk zo efficiënt mogelijk te houden.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
Roland Pluut

Roland Pluut

Roland Pluut is een Ode-lezer van het eerste uur. Roland ondersteunde Ode om dit initiatief...

Meer over Roland Pluut >

Reacties

Geef een reactie