In Japan weten ze hoe ze overwerken moeten voorkomen

The Optimist 1 jan 2018 Samenleving

Je kent het misschien wel, je zit helemaal in je werk en wilt die ene opdracht vandaag echt afronden. Uiteindelijk let je niet op de tijd en kom je er opeens achter dat je al ruim een uur aan het overwerken bent. Zo eens op zijn tijd vormt dit nog geen probleem, het moet echter geen gewoonte worden. In Japan is overwerken een probleem dat structureel voorkomt. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.

Hoe zorg je er nou voor dat je werknemers niet uren overwerken? Met drones. Deze drones moeten er in Japan voor zorgen dat de werknemers worden aangespoord om naar huis te gaan. En dit is hard nodig in een land als Japan. Het blijkt namelijk dat zo’n 25 procent van de Japanse beroepsbevolking namelijk minimaal één keer per maand een werkweek van 80 uur of meer maakt, waardoor zowel mentale als fysieke stress kan ontstaan, met alle gevolgen van dien.

Nederland vs Japan

Gelukkig is het in Nederland niet zo erg als in Japan en werken wij hier een stuk minder over. In Japan is het echter wel een groot probleem en zit overwerken verankerd in de Japanse arbeidsmentaliteit. Dit is soms zo erg dat de werknemers het niet altijd doorhebben dat het niet helemaal oké is om tot diep in de nacht nog aan het werk te zijn. In Nederland zien we dit een stuk sneller als niet normaal en komt het dan ook veel minder voor.

Tijd om naar huis te gaan

Omdat overwerken zo’n groot probleem is in Japan, besloot de Japanse dronemaker Blue Innovations in samenwerking met bouwbedrijf Taisei om een drone te ontwikkelen. Deze drone zweeft na werktijd over de werkvloer en speelt het Japanse volkslied. Dit volkslied wordt op scholen vaak als afsluiting van de dag gebruikt en ook wanneer winkels bijna gaan sluiten speelt dit liedje af. Hierdoor leggen de werknemers de link met dat de werkdag er op zit en dat het tijd is om naar huis te gaan. En werken er toch mensen over, dan detecteert de drone deze mensen en maakt hij hier beelden van die vervolgens naar een clouddienst worden geüpload.

Ook in de Daily van vandaag:
Groenste universiteit ter wereld staat in Nederland
Begin vandaag met een nieuwe start!

Bron: Dronewatch
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

3 reacties op “In Japan weten ze hoe ze overwerken moeten voorkomen”

  1. Dat zal wel per maand moeten zijn ? er zitten niet meer weken in een week!!

    “namelijk minimaal één keer per week een werkweek van 80 uur of meer maakt”

  2. Beste Mark,

    Scherp gezien, bedankt! Ik pas het meteen aan!

    – The Optimist

Geef een reactie