Groenste universiteit ter wereld staat in Nederland

The Optimist 1 jan 2018 Natuur & Milieu

Ieder jaar inventariseert de universiteit van Indonesië hoe universiteiten wereldwijd omgaan met duurzaamheid en het milieu. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar CO2-uitstoot, chemisch afval en recycling van water. Een universiteit uit Nederland scoorde het hoogst in alle categorieën en mag zich een jaar lang de groenste en duurzaamste universiteit van de wereld noemen.

GreenMetric ranking UI

Hoewel Wageningen University & Research (WUR) pas drie jaar geleden voor het eerst op de ranglijst van de GreenMetric ranking van de Universitas Indonesia (UI) verscheen – op plek 36 – is de Nederlandse universiteit dit jaar uitgeroepen tot groenste universiteit ter wereld. In totaal deden er dit jaar 619 universiteiten mee uit 76 landen, vorig jaar waren dat er nog 515 uit 75 landen.

De inventarisatie van de universiteit van Indonesië gebeurt op basis van vragenlijsten en een panel van experts. Tijdens de beoordeling wordt gekeken naar infrastructuur, energie en klimaatverandering, afval, water, transport en educatie. Wageningen won met een score van 7.552 punten en werd gevolgd door de universiteit van Nottingham (7.464 punten) en de universiteit van Californië (7.365 punten).

Scoren op afval

Wageningen kreeg de meeste punten toegekend voor de categorie Afval en haalde daarin het maximaal aantal punten. De behaalde eerste plaats heeft WUR volgens Erna Maters, medewerker maatschappelijk verantwoord ondernemen, te danken aan het bewijs. ‘Dit jaar hebben we gewoon heel veel bewijs moeten aanleveren voor onze claims. Dat hebben we op een goede manier kunnen doen en is, denk ik, een belangrijke reden voor onze topnotering.’

Naast WUR gooide ook de Rijksuniversiteit Groningen hoge ogen. De RUG steeg met vier plaatsen naar de elfde plaats op de ranglijst. Wageningen en Groningen zijn daarmee het hoogst geklasseerd van de deelnemende Nederlandse universiteiten.

Ook in de Daily van vandaag:
In Japan weten ze hoe ze overwerken moeten voorkomen
Begin vandaag met een nieuwe start!

Bron: WUR
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Groenste universiteit ter wereld staat in Nederland”

  1. tja, maar wil wel een weg aangeven op haar campus, dwars door een 200 jaar oud bs dat ook als onderzoekslocatie wordt gebruikt en dat de leefbaarheid, klimaatdoelstellingen van wageningen sterk aantast

  2. Waarom hebben we een zo omvangrijke universiteit nodig? Temeer als daar ook onderzoek wordt gedaan wat niet in de lijn en behoefte staat van een duurzame en ecologische landbouw om ons en wereldwijd te helpen bedienen met gezond voedsel?

Geef een reactie