Per dag 5 uur werken en er 8 betaald krijgen. Wie wil dat nou niet?

The Optimist 8 jan 2018 Gezondheid

De start van een nieuw jaar, gaat vaak gepaard met goede voornemens. Denk aan gezond(er) leven, iets terug doen voor een ander en minder werken. En dan bij voorkeur minder werken, zonder verlies van salaris, toch? The Optimist vond een ondernemer met deze optimistische idealen: zijn medewerkers werken in plaats van 8, slechts 5 uur per dag. En krijgen toch voltijds betaald.

Het klinkt misschien als een sprookje, maar het is werkelijkheid voor de werknemers van het bedrijf Rheingans Digital Enabler in het Duitse Bielefeld. Eind vorig jaar besloot directeur Lasse Rheingans (37) de 25-urige werkweek in te voeren.

Op kantoor wordt tijd benut

Het idee ontstond door zijn ervaringen als vader van een gezin met jonge kinderen. Hij besloot enige tijd geleden om vanwege zijn privé-situatie twee middagen in de week vrij te nemen. ‘Ik kon in vijf uur veel gedaan krijgen en had ook nog vrije tijd over’, verklaart Rheingans in het Duitse dagblad Neue Westfälische, dat berichtte over zijn optimistische werkgeversaanpak. ‘Gedurende een normale kantoordag wordt veel tijd verspild. Als je planmatig en efficiënt werkt, is het mogelijk je taken te voltooien in vijf uur’, verklaart Rheingans.

Kort maar krachtig

De twaalf werknemers van Rheingans Digital Enabler, dat bedrijven helpt te digitaliseren, behouden naast hun voltijdssalaris, ook het aantal vakantiedagen. Het enige dat is veranderd, zijn de gewerkte uren. De werkdag op kantoor begint ‘s morgens om acht uur en duurt tot een uur ‘s middags. In ruil daarvoor wordt verlangd dat de uren die gewerkt worden efficiënt worden besteed. Het is niet verboden om tussen 8:00 en 13:00 een privételefoontje te plegen, even op internet te surfen of een pauze bij de koffieautomaat te houden, maar het wordt niet op prijs gesteld.

Het werkmotto bij het IT bedrijf is: ‘kort maar krachtig’. Volgens de positief ingestelde directeur strekken de voordelen veel verder dan zijn eigen bedrijf. Gedurende de middag heeft zijn personeel tijd voor familie, sport of een andere hobby. ‘Dat vermindert stress en zorgt ervoor dat er tijdens het werk minder fouten gemaakt worden uit slordigheid. En in je vrije tijd krijg je bovendien vaak nieuwe ideeën.’

De fundamentele bedrijfswijziging is al een paar maanden van kracht. Tot nu toe zijn alle opdrachten op tijd voltooid. Dat de telefoon in de middag onbeantwoord blijft, nemen de klanten voor lief. ‘En voor echte noodgevallen hebben we een mobiel noodnummer.’

Oproep voor optimistische ondernemers

The Optimist vindt dat zulke organisaties kleur geven aan de samenleving en moedigt zulke initiatieven aan. Ben of ken jij een ondernemer die vergelijkbare dingen doet als hierboven? Échte fundamentele veranderingen buiten de gebaande paden doorvoert? The Optimist is heel nieuwsgierig naar zulke optimistische ondernemers. Laat je reactie achter of mail redactie@theoptimist.nl.

Ook in de Daily van vandaag:
Deze voedingsmiddelen geven je de energie die je nodig hebt
Het grote voordeel van een puberbrein

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

3 reacties op “Per dag 5 uur werken en er 8 betaald krijgen. Wie wil dat nou niet?”

  1. Het is blijkbaar een model voor echte ochtendmensen. Uit chronobiologisch onderzoek blijkt dat ongeveer 15% van de mensen ochtendmensen zijn, 60% dagmensen en 25% avondmensen. Dit is een globale indicatie. De variatie ligt tussen extreme ochtendmensen en extreme avondmensen. De NobelPrijs 2017 heeft extra aandacht gevraagd voor de biologische klok en het circadiaanse ritme. De klokgenen zijn genetisch bepaald. De huidige 24/7 maatschappij veroorzaakt o.a. de social jetlag. Een ernstig verschijnsel omdat mensen hun persoonlijk dag-/nachtritme niet meer (kunnen) volgen. De 25-urige werkweek is een geweldig (oud) idee, sociaal-economisch zeer aantrekkelijk. Het zou mooi zijn als alle chronotypen hieraan kunnen meedoen.

  2. Aanvulling op de reactie van Conny: Geef flexibele werktijden. Wel vijf uur per dag, maar laat werknemers bij wie dat beter past later beginnen. Meteen ook de telefoonbezetting geregeld voor de middag. Verder een heel sympathiek idee. Op dit moment waarschijnlijk wel vooral realistisch voor kleine organisaties zoals Rheingans Digital Enabler met 12 medewerkers…

Geef een reactie