Deze voedingsmiddelen geven je de energie die je nodig hebt

The Optimist 8 jan 2018 Gezondheid

Het nieuwe jaar is weer begonnen, maar dat betekent niet dat iedereen weer helemaal fit is. Nog steeds wordt er veel gehoest om ons heen, hoofden zitten vol en bacteriën hebben vrij spel. Het is dan ook erg belangrijk om nu je weerstand te verhogen. En hoe kan dat nou beter dan met vitamine C.

Eén van de meest bekende vitamines is toch wel vitamine C. Dit vitamine staat ook wel bekend als ascorbinezuur en is een in wateroplosbare vitamine. Van dit vitamine is bekend dat het bijdraagt aan een goede weerstand. Zijn we ziek, dan persen we massaal wat sinaasappelen uit om extra vitamine C binnen te krijgen. Maar dit vitamine is ook belangrijk voor gezonde botten, tanden en huid. Daarnaast beschermt het ons lichaam, samen met vitamine E, tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Voor volwassenen wordt aanbevolen om dagelijks 75 milligram vitamine C binnen te krijgen. Eigenlijk is er geen bovengrens vastgesteld. Het te veel aan vitamine C plassen we namelijk uit. Wel moeten de nieren hierdoor harder werken. En krijg je echt te veel van dit vitamine binnen, bijvoorbeeld 1 gram (dit zijn ongeveer dertien sinaasappels), dan kan dit een laxerend effect hebben. Vitamine C heeft een positief effect op de opname van ijzer. Echter remt het juist weer de opname van koper. Maar wat moet je eigenlijk eten voor een vitamine C boost?

Groene powerbollen

Wil je voldoende vitamine C binnenkrijgen, kies dan regelmatig voor spruitjes. Zo bevat slechts 100 gram van deze groene powerbollen al snel 85 milligram vitamine C. Daarnaast zijn spruitjes ook rijk aan vitamine K, wat goed is voor de bloedstolling. Ook mineralen als magnesium en ijzer zitten in deze koolsoort. En zit je even niet zo lekker in je vel, dan is dit nog een reden om voor spruitjes te kiezen. Ze zitten namelijk vol vitamines uit het B-complex.

Citrusvruchten

We schreven al over de sinaasappel. Deze citrusvrucht zit bomvol vitamine C. Zo bevat één glas sinaasappelsap al snel 48 milligram vitamine C. Maar ook citrusvruchten als citroen, mandarijn en grapefruit zijn een goed alternatief. De één net wat zuurder dan de ander, maar vol belangrijke voedingsstoffen. Naast vitamine C zijn citrusvruchten rijk aan magnesium en fosfor. Daarnaast bevinden zich ook vezels in citrusvruchten, goed voor de darmen.

Piepers

Je verwacht het misschien niet, maar ook de oer-Hollandse pieper zit vol vitamine C. Kook de aardappelen in zo min mogelijk water, om zoveel mogelijk van de voedingsstoffen te behouden. Ook in aardappelen bevinden zich vezels en foliumzuur. Nog een extra excuus dus om deze winter wat vaker te genieten van een lekkere stamppot.

Ook in de Daily van vandaag:
Het grote voordeel van een puberbrein
> Per dag 5 uur werken, en er 8 betaald krijgen. Wie wil dat nou niet?

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Deze voedingsmiddelen geven je de energie die je nodig hebt”

  1. Bewaar het kookvocht van piepers en groenten en maak er soep van. Zo krijg je een boost van vitaminen en mineralen binnen. Die ga je toch niet wegspoelen?!

  2. Beste Marie-José,

    Inderdaad zonde om weg te gooien.
    Lekker een soepje met extra veel vitamines en mineralen!

    – The Optimist

Geef een reactie