Oproep: Nederlandse supermarkt, neem voorbeeld aan je zuiderbuur!

The Optimist 15 dec 2017 Zingeving

Supermarkten spelen een steeds grotere rol in het leven van de consument. We laten ons niet alleen beïnvloeden door slimme marketingtrucjes, ook maken sommige ketens ons maatschappelijk- en milieubewust. De Belgische supermarktketen Carrefour doet hier nu een schepje bovenop. Iets waar Nederlandse ketens hopelijk héél snel een voorbeeld aan gaan nemen.

We mogen als Nederlanders trots zijn dat er in ons landje verpakkingsvrijewinkels bestaan. Al dat plastic, al die zakjes en wegwerppakjes, we worden er niet goed van. We blijven maar recyclen en de afvalstroom houdt niet op. Het is tijd dat verpakkingsvrij mainstream gaat! En zo denken ze er in België ook over. Klanten van Carrefour kunnen voortaan hun eigen Tupperwaredozen, glazen potten en bakjes meenemen. Om concreet te zijn kunnen klanten vers voedsel voortaan laten verpakken in hun eigen zakjes en dozen. Denk hierbij aan producten als beleg, vis, kaas, bereide maaltijden en vlees.

Een geslaagde test

De bedoeling van het nieuwe concept is het verminderen van het gebruik van verpakkingen. Carrefour deed eerder al een test in een zogenaamde ‘hypermarkt’ in het Waalse Bierges. Nu rolt de keten het beleid nationaal uit naar alle hypermarkten en Carrefour Markets. ‘Maar ook franchisewinkels zullen het kunnen toepassen’, verzekert woordvoerder Baptiste van Outryve.

Om met je eigen bakjes boodschappen te doen bij Carrefour dien je je te houden aan een aantal regels. Zo mogen je verpakkingen niet vuil zijn en mag je verschillende producten niet bij elkaar in één verpakking doen. ‘We gaan een biefstuk en een stuk vis niet in één verpakking toelaten.’

Duurzaamheidsbeleid van de supermarkt

Volgens Carrefour is het de eerste grote supermarktketen van België die eigen verpakkingen toelaat. De nieuwe maatregel past perfect in het duurzaamheidsbeleid van de keten om het aantal verpakkingen te verminderen. In de toekomst wil de super groenten en fruit ook verpakkingsvrij verkopen. Hiermee wordt momenteel een test gedaan met herbruikbare textielzakjes.

Zie jij jezelf al met je eigen bakjes en zakjes door de supermarkt lopen? Wij zijn laaiend enthousiast! Help ons met deze oproep en deel dit bericht met jouw lokale supermarkt. We zijn benieuwd welke Nederlandse supermarktketen de eerste stap zet.

Ook in de Daily van vandaag:
> Dit heeft positief effect op astmapatiënten
Met behulp van deze 5 tips kun je je relatie verbeteren

Bron: Gazet van Antwerpen 
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Oproep: Nederlandse supermarkt, neem voorbeeld aan je zuiderbuur!”

  1. Daar wil ik graag aan meewerken; eigen verpakkingen meenemen naar de supermarkt, wat een goed idee!

  2. Wat een enthousiasme! Vraag eens bij je eigen supermarkt of je je eigen verpakkingen mag meenemen. Wie weet kan jij wel iets in gang zetten. Wij zijn benieuwd. Succes!
    – The Optimist

Geef een reactie