Dit heeft positief effect op astmapatiënten

The Optimist 15 dec 2017 Gezondheid

Een groene omgeving is voor ieder mens goed. Het brengt namelijk veel voordelen met zich mee. Zo leven mensen in een groene omgeving langer. Daarnaast is wandelen in het groen goed voor het verbeteren van de hersenfunctie. Nu is er een nieuwe studie die nog meer gezondheidsvoordelen van een groene omgeving laat zien.

Aan de Universiteit van Exeter, Groot-Brittannië, deden ze een grootschalig onderzoek onder patiënten met een ernstige vorm van astma. Het ging om meer dan 650.000 ernstige gevallen van astma en vond plaats over een periode van 15 jaar. Astma is een chronische ontsteking van de longen die meer dan duizend doden per jaar veroorzaakt.

De impact van groen

Het onderzoek werd gedaan naar de invloed van stedelijk groen op astma. Hieruit kwam naar voren dat de gezondheid van een astmapatiënt verbeterd kan worden wanneer zich meer bomen in de zeer vervuilde stedelijke wijken bevinden. Het bleek zelfs zo te zijn dat astmapatiënten, uit vervuilde stedelijke gebieden, een aanzienlijk minder risico liepen om in het ziekenhuis opgenomen te worden wanneer er veel bomen in de buurt zijn.

Verminderen effecten luchtvervuiling door auto’s

Gedurende de onderzoeksperiode van 15 jaar bleek dat in typisch stedelijke gebieden met een hoge achtergrond luchtverontreiniging de aanwezigheid van 300 bomen per vierkante kilometer extra werd geassocieerd met zo’n 50 minder noodgevallen van astma, dit per 100.000 inwoners. Deze bevindingen suggereren dat het planten van bomen een rol kan spelen bij het verminderen van de effecten van luchtvervuiling door auto’s. Het groen zorgt er namelijk voor dat luchtverontreinigende stoffen verwijderd worden. En laten deze stoffen nu juist aanvallen van astma veroorzaken. Echter zitten er ook nadelen aan groen, zo kan begroeiing er bijvoorbeeld voor zorgen dat het allergeen stuifmeel geproduceerd wordt, wat astma juist verergert. Toch kan begroeiing per saldo meer goed doen dan kwaad.

Ook in de Daily van vandaag:
Oproep: Nederlandse supermarkt, neem voorbeeld aan je zuiderbuur!
Met behulp van deze 5 tips kun je je relatie verbeteren

Bron: Leefbewust
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie