The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Op plastic dieet gaan. Je leest het steeds vaker. Platforms en media geven tips hoe je plasticvrij door het leven kunt gaan. Ook wij schreven hier al eerder over. Maar wat kunnen we nog meer doen om de plastic soep terug te dringen?
Je denkt misschien, mijn bijdrage is een druppel op de gloeiende plaat, maar eigenlijk sta je niet alleen. Diverse initiatieven dragen bij, denk aan World Cleaning Day afgelopen 15 september. Zo’n 150 landen deden mee waarvan 250 organisaties in Nederland. Dat is een hoop afval dat samen wordt opgeruimd. Daarnaast is The Ocean Clean Up van de Delftse uitvinder Boyan Slat van start gegaan.
Er is echter wel iets wat we zelf nog kunnen doen als mens. Het is ook niet veel. ‘We hoeven enkel iets te laten. Stop met het weggooien van rommel op straat of in zee’, aldus journalist Jaap Timmers in zijn column in Noordhollands Dagblad. En daar heeft Timmers een punt.
Je kunt ook je stem laten horen aan de industrie. Door simpelweg niet voor plastic verpakkingen te kiezen. Het platform Plasticdieet zegt daarover: ‘Je bepaalt als consument wat er geproduceerd wordt aan plastic, met elke euro die je uitgeeft. Door dat niet meer of zo min mogelijk te doen, laat je je stem horen. Je oefent door jouw keuzes namelijk direct je invloed uit.’
Daarnaast scoor je volgens Plasticdieet door het verbruik te verminderen niet alleen karmapunten, want de aarde en dieren zijn je dankbaar. Je verbetert ook je gezondheid. Geheel terecht merken ze daarbij op dat plastic ook ten nadele is van jouw gezondheid. Plastic verpakkingen, waarin hormoonverstoorders zitten, lekken namelijk in onze voeding, vooral bij verhitting. De coating in blik kan overigens ook lekken. Dit is ook een plastic laagje.
Je kunt vervolgens kiezen om eten vers te kopen en niet in plastic te stoppen. Je kunt hiervoor een eigen verpakking meenemen. Het brood van de bakker kun je bijvoorbeeld in een ‘broodzak’ doen en je gesmeerde boterhammen kun je in een ‘bijenwasdoek’ wikkelen. En als je eten gaat afhalen, vraag je toch of ze het eten in jouw eigen (glazen) bakjes stoppen? Verder zijn er bijvoorbeeld leuke koffiebekers om mee te nemen. Pas dan wel op dat deze niet alsnog van plastic zijn, zoals bij de trendy serviezen met bamboo. Dat materiaal bestaat voor een deel ook uit plastic. RVS lijkt vooralsnog de beste keuze.
Persoonlijk pleit ik verder voor de terugkeer van het glastijdperk. Glaswerk, van (silicium)zand gevormd. Het is een prachtig natuurproduct in de schappen dat betrekkelijk goedkoop kan zijn. Bovendien is het gemaakt met een techniek dat stamt uit de oudheid (2500 v. Chr.). Dat is toch prachtig? Waar is de tijd dat fris nog in glazen flessen zat? Als je de keuze hebt, zou ik zeggen, kies voor glaswerk tijdens het boodschappen doen. Of helemaal geen frisdank natuurlijk.
Het verbod op wegwerpplastic, zoals roerstaafjes en rietjes, dat de Europese Commissie wil, is ook een stap in de goede richting. Maar nemen ze dan ook de poncho’s mee die bij bosjes op de grond verdwijnen tijdens regenachtige festivals? Het mooiste is natuurlijk als al het plastic 100 procent natuurlijk afbreekbaar is of zelfs eetbaar. Het ontdekte enzym dat plastic afbreekt kan overigens alvast beginnen met het opruimen van de huidige afvalresten.
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Veel supermarkten bieden groenten helaas aan in plastic. Onnodig, wie wil een komkommer of paprika in een plastic verpakking? Soms kom je voor lastige keuzes te staan, biologisch in plastic verpakt of niet biologisch zonder verpakking. Laten we de supermarkten oproepen hun groenten niet in plastic aan te bieden en de zakjes voor boontjes van afbreekbaar materiaal aan te bieden.
Hoe, maar dan ook echt hoe komt de plastic verpakking van een komkommer of paprika in het milieu terecht.
Supermarkt-koelkast-kleinbakje-grotecontainer-vrachtwagen-afvalwerking.
Dit soort plastic is absoluut niet het probleem van zwerfafval.