’s Werelds grootste plastic opruimsysteem van start

The Optimist 4 sep 2018 Natuur & Milieu

Het systeem van de Delftse uitvinder Boyan Slat (22), waarmee hij plastic gaat verzamelen in de Stille Oceaan, is bijna operationeel. Nog een kleine week en dan zal de eerste grootschalige plastic opruimactie in de geschiedenis plaatsvinden. En dat dit nodig is, wordt keer op keer duidelijk.

In de oceaan zwermen zo’n 5 biljoen stukjes plastic. Ook tijdens de 22-daagse zeilexpeditie van Rotterdam naar Denemarken en terug, werd pijnlijk duidelijk hoe de zee is vervuild. Onderzoekers van stichting By the Ocean we Unite verrichtten met een speciaal net, de mantatrawl, 18 metingen. Het team kwam 22 augustus terug met het zeezeilschip Fantastiko in Rotterdam. Uit de resultaten blijkt dat alleen al in onze Noordzee, ten Noorden van de Waddeneilanden, maar liefst 33.881 stukjes plastic groter dan een millimeter per vierkante kilometer oppervlaktewater werden gevonden.

Opruimactie

Slat begint 8 september met het opruimen in de Stille Oceaan. Sinds 2012 is hij bezig geweest met het bedenken van een systeem waarmee plastic kan worden afgevangen wat in de zee is terechtgekomen. De eerste tests vonden plaats in de Noordzee, maar het zogenoemde “System 001” begint zijn officiële schoonmaakactie in Alameda bij San Francisco en gaat via San Francisco Bay richting het beruchte Great Pacific Garbage Patch dat tussen Hawaii en Californië ligt.

De Great Pacific Garbage Patch is het grootste gebied van de vijf zones in de oceaan waar plastic drijft. Naar schatting is dit jaarlijks 1,15 tot 2,41 miljoen ton plastic dat vanuit rivieren de oceaan instroomt, blijkt uit onderzoek gepubliceerd in Nature Communications.

Slat ontwikkelde 600 meter lang systeem dat plastic verzamelt. Enorme buizen met drie meter lange schermen moeten zorgen dat het plastic wordt meegevoerd. Schepen moeten vervolgens het verzamelde plastic opvissen en naar de kust brengen. De droom van Slat is uiteindelijk zestig van deze systemen te bouwen om het zwerfplastic in de Stille Oceaan op te ruimen. Slat rekende voor dat zijn vloot dan elke vijf jaar 50 procent van de nog altijd groeiende plastic soep opruimt.

Ook de grootste plastic opruimactie van de wereld meemaken? Je bent uitgenodigd om System 001 live te volgen via The Ocean Cleanup.

Zo werkt de Ocean Cleanup technologie

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie