Met deze 5 tips gebruik je minder plastic

The Optimist 28 nov 2017 Natuur & Milieu

Als consument kopen we veel producten waar plastic omheen zit. Denk bijvoorbeeld aan komkommers en courgettes die in een plasticje zitten, maar ook rijst en pasta zitten vaak in een plastic verpakking. Dit plastic is niet heel goed voor het milieu. Plastic kan immers nooit meer worden afgebroken. Met deze vijf tips kun jij het milieu een handje helpen door minder plastic te gebruiken.

Kies voor de producten zonder plastic

De ene winkel heeft wel een plasticje om de komkommers en de andere winkel niet. Kies dan ook voor de producten die geen plastic hebben. Een andere optie om aan het plastic te ontkomen is door naar de markt te gaan. De verse producten die hier worden aangeboden zijn vaak niet in het plastic verpakt. Wanneer biologische groente verpakt is, is dit meestal in een biologisch afbreekbare soort ‘plastic’. Deze verpakking kun je gewoon bij het GFT-afval weggooien.

Kweek je eigen groenten en fruit

Bijna het hele jaar door kun je je eigen groenten en fruit kweken. Dit kun je op wat grotere schaal doen in een volkstuin, maar ook prima in je eigen achtertuin. Benieuwd naar wat je wanneer het beste kunt zaaien? Neem dan een kijkje op deze kalender.

Maak je eigen producten

Naast je eigen groenten en fruit kweken, kun je er ook voor kiezen om bepaalde producten zelf te maken. Zo kun je bijvoorbeeld wasmiddel, tandpasta en verzorgende maskertjes prima zelf maken. Een gezichtsmasker maak je bijvoorbeeld heel simpel met producten als honing of avocado. Wel weer opletten dat je je avocado’s niet in een plastic netje koopt natuurlijk.

Koop grootverpakkingen

Bij sommige producten ontkom je er niet aan om plastic te kopen. Een oplossing is dan om het product in een grootverpakking te kopen, bijvoorbeeld een grote zak rijst. Natuurlijk koop je dan nog steeds plastic, maar omdat het een grootverpakking is, scheelt het qua oppervlakte toch net een beetje plastic.

Ga naar de verpakkingsvrije winkel

Tot slot kun je er voor kiezen om boodschappen te doen in zero waste winkels. In deze winkels kun je afvalvrij winkelen en zijn er dus geen verpakkingsmaterialen. In deze winkels kun je je eigen verpakking meenemen, zoals een glazen pot of een bakje. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook een leuke manier van boodschappen doen.

Het is niet heel makkelijk om helemaal geen plastic meer te kopen.. Eigenlijk ontkom je er bijna niet aan. Maar met bovenstaande tips moet het lukken om minder plastic te verspillen. Vergeet tot slot niet om het plastic apart weg te gooien in de daarvoor bestemde containers.

Ook in de Daily van vandaag:
Dit zijn de voordelen van autisme
Om deze redenen moet je vaker gember eten

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

6 reacties op “Met deze 5 tips gebruik je minder plastic”

 1. Ja, dat zijn nu heel onpractische tips, behalve dan een komkommer zonder verpakking kopen.Laat de politiek de verpakkingsindustrie aanspreken. Lijkt me efficienter

 2. Was de magnetronverpakking van een meeneemmaaltijd en gebruik hem bij de volgende afhaalmaaltijd. Ik doe dit bij een Indonesische afhaalmaaltijd. De ‘winkel’ weet dit inmiddels.

 3. Beste MC Jager,

  Dit is inderdaad ook een mooie oplossing!
  Bedankt voor de aanvulling!

  – The Optimist

 4. Ik ben sinds een paar maanden enthousiast begonnen met mijn no waste en no plastic project. Leuk en uitdagend om te doen en echt, alle beetjes helpen. Eik weet nu niet beter en koop heel ben jullie et ( en gezond) . Er bv est aan leuke sites en webwinkels. Ik maak mijn eigen was- en afwasmiddel. Ik heb er vr wel plezier in,

 5. Als we nu eens allemaal 1 week zoveel mogelijk plastic verpakking in de winkel achterlaten. Liddl, AH etc. hebben dan veel plastic afval op te ruimen. Zij zijn degenen die deze plastic verpakkingen eisen.

Geef een reactie