Dit zijn de voordelen van autisme

The Optimist 28 nov 2017 Samenleving

Ieder mens is anders, dit geldt ook voor mensen met autisme. Autisme kan soms best lastig zijn. Niet alleen voor de omgeving, maar ook voor de mensen met autisme zelf. Maar ‘elk nadeel heb zijn voordeel.’ Want ook autisme heeft zo zijn voordelen, óók op de banenmarkt.

Mensen met autisme zijn vaak heel intelligent. Ondanks dit zitten ze vaak thuis zonder werk of opleiding. Dit is heel jammer, omdat zij juist zoveel in hun mars hebben. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die dit beseffen en een mooie plek bieden aan deze doelgroep.

Intelligente mensen die thuis zitten

De economie trekt steeds meer aan en dat is goed te zien aan het groeiende aantal vacatures. De ICT-branche heeft nooit echt last gehad van deze crisis, in deze periode groeide de branche nog steeds fors. En ook nu zijn er nog steeds een hoop mensen nodig in deze branche. Veel vacatures in de ICT en veel intelligente mensen die thuis zitten, daar moet iets mee gedaan worden dacht Frans de Bie, de directeur van Opleidingsinstituut ITvitae.

Bemiddeling naar een baan

Volgens schattig van de Nederlandse Vereniging voor Autisme wordt de doelgroep waar het om gaat geschat op 25.000 mensen. Deze mensen zijn hoog intelligent maar redden het toch net niet, waardoor ze thuis zitten of bijvoorbeeld als postbode aan het werk gaan. Dit terwijl ze zo veel meer kunnen.

ITvitae heeft er daarom voor gekozen om mensen met autisme op te leiden tot specialist op het gebied van computertechnologie. Hierna wordt er bemiddeld naar een baan, waardoor de persoon op een plek terechtkomt waar rekening wordt gehouden met het individu. En dit is positief, want juist deze doelgroep is geknipt voor een specialistische baan in de ICT-branche. Het pakket van hoge intelligentie, een sterke focus en interesse in de computertechnologie maakt samen de perfecte kandidaat voor bijvoorbeeld een functie als hacker of programmeur.

Veel mogelijk met de juiste begeleiding

Door gepest te worden op jonge leeftijd kunnen mensen met autisme heel onzeker worden. Ze kunnen zich dom voelen en denken dat ze niks kunnen. Terwijl ze juist vaak ontzettend intelligent zijn. Een opleiding is soms moeilijk af te ronden, omdat het in de laatste fase van de opleiding vaak mis gaat. Hier wordt steeds meer interactie en zelfstandigheid verwacht en dit kan best lastig zijn voor iemand met autisme. Maar door een juiste begeleiding is er veel mogelijk. Met behulp van ITvitae lukt dit dan ook en worden de deelnemers een betere versie van zichzelf.

Ook in de Daily van vandaag:
Om deze redenen moet je vaker gember eten
Met deze 5 tips gebruik je minder plastic

Bron: AD
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Dit zijn de voordelen van autisme”

Geef een reactie