Om deze redenen moet je vaker gember eten

The Optimist 28 nov 2017 Gezondheid

Het heeft een vrij overheersende geur en smaak en wordt vaak gebruikt in de keuken: gember. Dit specerij, gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant, Zingiber officinale, is geliefd of juist niet. Toch heeft dit specerij vele gezondheidsvoordelen.

De overheersende smaak en geur wordt niet door iedereen gewaardeerd. Maar wanneer jij dit wel kunt heb je geluk. Gember is namelijk een echt wondermiddel vol belangrijke voedingsstoffen als vitamine B en C. Ook is gember een prima bron van kalium.

Een sterker immuunsysteem

Omdat gember vol belangrijke voedingsstoffen zit, is het een perfect specerij om het immuunsysteem een opkikker te geven. Zo zou dit specerij er voor zorgen dat je op een bepaalde, goede manier gaat zweten. Hierdoor helpt dit specerij bacteriën en infecties af te weren. Tevens zou gember de longen en luchtwegen ontsmetten. Gember is daarom een prima product als je last hebt van een verkoudheid of een verkoudheid aan voelt komen. Het verzacht de keel en werkt ontstekingsremmend. Dus ook wanneer je de smaak van dit specerij niet kunt waarderen, is het in deze koude periode een aanrader.

Een beter geheugen

Niet alleen is gember goed voor de gezondheid. Ook zou het specerij een goed ‘medicijn’ zijn voor de hersenen. Zo beschermt gember mogelijk de cellen in je hersenen tegen bepaalde stoffen die gelinkt worden aan dementie.

Minder last van maagklachten

Ook wanneer je regelmatig last hebt van maagklachten kan gember een wondermiddel voor je zijn. Dit specerij bevat namelijk het eiwit-splitsende enzym zingibain. Dit enzym bevordert de vertering. Daarnaast zorgt gember er voor dat de speekselproductie gestimuleerd wordt, waardoor het hele proces van de spijsvertering beter verloopt. Door de overige stoffen in gember worden vetten en suikers makkelijker afgebroken. Dit kalmeert de maag en hierdoor heb je minder snel last van misselijkheid.

Om snel het verwarmende en kalmerende effect van het specerij te ervaren kun je er prima thee van zetten. Snijd wat stukjes van gemberwortel af, doe er wat citroen bij en je hebt een heerlijke natuurlijke thee.

Ook in de Daily van vandaag:
Dit zijn de voordelen van autisme
Met deze 5 tips gebruik je minder plastic

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie