Op deze plek komt de eerste circulaire woonwijk van Nederland

The Optimist 5 mrt 2018 Natuur & Milieu

Volgend jaar moet het zo ver zijn: de eerste volledig circulaire woonwijk in Nederland. De woningen van het duurzame en bijzondere project zullen gebouwd worden op Heijplaat, Rotterdam.

Ze zijn al even bezig met plannen en volgend jaar zou het dan eindelijk zo ver moeten zijn en staat in Nederland de eerste woonwijk die volledig circulair is. In deze zelfvoorzienende buurt komen in totaal negentien woningen.

Materialen later recyclen

Om een woonwijk volledig circulair te maken moet er ten eerste een goed plan zijn. Wat betreft materialen zullen de woningen gemaakt worden uit materiaal afkomstig van hernieuwbare grondstoffen of materialen die opnieuw gebruikt kunnen worden. Ten tweede zal tijdens de bouw bijgehouden worden welke materialen gebruikt worden. Wanneer de woning mogelijk later afgebroken wordt, kan hierdoor materiaal makkelijker gerecycled worden. Initiatiefnemer van dit project is SUS-ateliers, gekoppeld aan Hogeschool Rotterdam.

Steeds een andere benadering

De circulaire woonwijk zal zowel bestaan uit kleine studio’s als eengezinswoningen. Elk type woning heeft weer een andere benadering. Qua techniek moeten de woningen wel kunnen samenwerken met elkaar, maar ze zullen niet op dezelfde manier gebouwd worden. Wat betreft het samenwerken zal dit zijn op het vlak van water, elektriciteit en warmte. De energie wordt bijvoorbeeld zelf opgewekt en opgeslagen. Tevens zal er een installatie komen die regenwater kan filteren. Het helofytenfilter zorgt er weer voor dat de woonwijk zonder riool kan functioneren. Door een gemeenschappelijke tuin kunnen de bewoners zelf groente en fruit verbouwen, wat niet alleen zorgt voor verduurzaming, maar ook een impuls geeft aan sociale contacten.

Slimme en duurzame woonwijken

Disciplines en studenten zijn betrokken bij het opbouwen van de wijk. Er wordt dan ook volop getest en onderzoek gedaan naar de nieuwste technologieën en systemen die eventueel gebruikt zouden kunnen worden. Dit kan allemaal helpen bij het bouwen van zowel slimme als duurzame woonwijken in de toekomst.

Lees ook in de Daily:
Hierdoor zit je altijd rechtop in je stoel
Heb je een boost nodig? Kies dan voor dit voedingsmiddel

Bron: Dagblad 010
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Op deze plek komt de eerste circulaire woonwijk van Nederland”

  1. Dat wordt een spannende wedstrijd. Ecodorp Boekel wil in mei 2019 klaar zijn met de eerste tien 100% circulaire woningen, zelfs de ondergrondse infrastructuur (kabels en buizen) wordt circulair. Ook met helofytenfilter, regenwaterfiltering. Onze woningen worden Biobased, dus achteraf composteerbaar.
    Voor al 300 euro kun je investeren in onze woonwijk tegen 2% jaarlijkse rente. Meer weten over ons ecodorp? Ga naar http://www.ecodorpboekel.nl

Geef een reactie